Ukrajinci osujetili pokušaj Rusije ka Kijevu na pontonskom mostu, pokazuju satelitski snimci

Ukrajinci osujetili pokušaj Rusije ka Kijevu na pontonskom mostu, pokazuju satelitski snimci

Ukrajinska vojska osujetila je pokušaj ruskih vojnih vozila da pređu reku Irpin na pontonskom mostu u blizini Hostomela, pokazuje novi satelitski snimak kompanije Makar Technologies.

Most se prvi put pojavio na satelitskim snimcima iz Makara u četvrtak, 10. marta, a na toj fotografiji izgleda da je uništen. Dodatna fotografija, objavljena na društvenim mrežama 13. marta, takođe pokazuje uništeni pontonski most, pored obližnjih ruskih vojnih vozila.

CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost fotografije objavljene na društvenim mrežama.

Ukrajinske snage u kijevskom predgrađu Irpin do sada su odbijale rusko napredovanje ka glavnom gradu Ukrajine. Pošto su Ukrajinci uništili glavni most preko reke Irpin kako bi sprečili rusko napredovanje, reka Irpin predstavlja značajnu prepreku za rusku vojsku.

Pontonski most se nalazio na otvorenom polju otprilike pet milja (osam kilometara) severno od glavnog mosta preko reke Irpin.

To je druga poznata lokacija na kojoj su Rusi izgradili pontonski most za kretanje vozila. Pre nego što je invazija počela, Rusija je izgradila pontonski most preko reke Pripjat u većoj černobilskoj zoni isključenja i kasnije preko nje prebacila desetine snaga.