Kuvajt zakazao izbore za april nakon političkih previranja

Kuvajt zakazao izbore za april nakon političkih previranja

Kuvajt je najavio održavanje izbora za nacionalnu skupštinu 4. aprila, što predstavlja poslednji korak u procesu glasanja nakon godina političkih turbulencija.

Odluku je objavila državna novinska agencija KUNA, pozivajući se na dekret objavljen u službenom glasilu te naftom bogate zemlje.

Ovi izbori dolaze nakon što je emir Kuvajta raspustio parlament u februaru, reagujući na navodnu uvredu vladara od strane jednog poslanika.

Politički sukobi unutar zemlje već dugo uzrokuju nestabilnost, uključujući reforme socijalnog sistema, koje su sprečavale vladu da preduzme korake napred. Ovi sukobi takođe su ograničili mogućnost zaduživanja države, uprkos ogromnom bogatstvu koje generiše iz rezervi nafte.

Parlament je više puta bio raspuštan zbog političkih zastoja, a Ustavni sud Kuvajta je 2023. godine poništio odluku koja je raspuštala prethodni parlament. Nakon toga je tadašnji emir organizovao nove izbore za parlament, čiji rezultati su sada predmet rasprave.

Kuvajt, koji ima oko 4,2 miliona stanovnika, poznat je po velikim rezervama nafte, čime je šesti po veličini u svetu. Takođe je važan saveznik Sjedinjenih Američkih Država, posebno od Zalivskog rata 1991. godine, kada je izbacio iračke snage iz zemlje. Danas je domaćin hiljadama američkih vojnika i štabu američke vojske na Bliskom istoku.