Turska neće prisustvovati ključnom sastanku NATO-a

Turska neće prisustvovati ključnom sastanku NATO-a

Turski ministar Mevlut Čavušoglu ove nedelje neće prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu, izjavio je u sredu švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom. Čavušogluovo odsustvo znači da neće biti postignut trenutni napredak u nastojanju Švedske za članstvo u NATO-u, uprkos insistiranju Stokholma da je to sada spremno.

Bilstrom je za Rojters rekao da se nadao da će se sastati sa Čavušogluom u norveškoj prestonici, ali da će njih dvojica razgovarati kasnije u okviru sporazuma koji su potpisali prošle godine u Madridu.

Ovaj sporazum, rekao je Bilstrom, „mnogo je važniji od dva ministra koji sede i piju kafu“.

Švedska, Finska i Turska dogovorile su se prošle godine da dve nordijske nacije ukinu embargo na oružje Turskoj, izruče navodne kurdske i gulenističke teroriste i razbiju aktivnosti Kurdistanske radničke partije (PKK) unutar svojih granica, u zamenu za Ankara ukida veto na njihov prijem u NATO.

Za pristupanje bloku koji predvode SAD potrebna je jednoglasna saglasnost svih postojećih članica. Turska je potpisala ponudu Finske u martu, nakon što je usvojila stroge antiterorističke zakone, dok je Bilstrom rekao da bi sličan zakon koji ove nedelje stupa na snagu u Švedskoj trebalo da zadovolji zahteve Ankare.

Bilstrom je takođe rekao da „postoje velika očekivanja da ćemo biti član“ pre nego što se lideri NATO sastanu na svom godišnjem samitu u litvanskoj prestonici Vilnjusu u julu. Ovonedeljni sastanak u Oslu jedini je NATO skup zakazan pre samita u Vilnjusu, a Bilstromu i Čavušogluu je dato šest nedelja da razmisle da li je novi švedski zakon dovoljan da Ankara ukine veto.

Osim Turske, Mađarska je jedina članica NATO koja nije ratifikovala zahtev Švedske za članstvo. Budimpešta je navela podršku Stokholma pravnom postupku protiv njegove konzervativne LGBT i migracione politike kao ključni faktor iza ćorsokaka.