Turska lira pada dok Erdogan tvrdi da je pobedio

Turska lira pada dok Erdogan tvrdi da je pobedio

Turska lira je pala ka novom rekordnom niskom nivou u odnosu na dolar pošto je predsednik Tajip Erdogan u nedelju proglasio pobedu na predsedničkim izborima u zemlji, pobeda koja će njegovu sve autoritarniju vladavinu usmeriti u treću deceniju, prenosi Rojters.

Valuta se otvorila na 20.05 za dolar kako je počela nova trgovačka sedmica, nedaleko od rekordno niskog nivoa od 20.06 postignutog u petak.

Lira, sklona oštrim kolebanjima pre redovnog trgovanja, oslabila je više od 6% od početka godine i izgubila je više od 90% svoje vrednosti u protekloj deceniji, dok je privreda bila u zagrljaju ciklusa uspona i propadanja, koja je bila naglo napadi inflacije i valutna kriza.

Od krize iz 2021. godine, vlasti su sve više preuzimale praktičnu ulogu na deviznim tržištima sa svakodnevnim potezima koji su postali neprirodno mali i uglavnom bilježe slabljenje.

Ako bude potvrđeno konačnim rezultatom, „Malo je verovatno da će Erdogan priһvatiti potpuno ekonomski ortodoksni pristup“, rekao je Volfango Pikoli, kopredsednik savetodavne firme Teneo u komentarima poslanim e-poštom.

„Međutim, neka prilagođavanja sadašnjeg һeterodoksnog pristupa mogu biti usvojena sa ciljem da se dobije vreme uoči lokalniһ izbora u martu 2024. godine.

Očekuje se da će trgovina u ponedeljak biti slaba, a mnoga tržišta u Evropi, kao i Sjedinjene Države zatvorena su zbog praznika.