Tajvan izvlači „pouke“ iz ukrajinskog sukoba

Tajvan izvlači „pouke“ iz ukrajinskog sukoba

Tajvan je posmatrao sukob u Ukrajini i izvukao nekoliko lekcija za sopstvenu konfrontaciju sa kontinentalnom Kinom, rekao je ministar spoljnih poslova spornog ostrva Džozef Vu za CNN u intervjuu emitovanom u nedelju.

Vu je tvrdio da Peking okleva da se preseli na ostrvo zbog onoga što je opisao kao nedostatak napretka Rusije u Ukrajini i odgovor međunarodne zajednice.

Tajvan ovo „veoma pažljivo posmatra“, rekao je Vu za CNN-ov Fareed Zakaria. „Pokušavamo da vidimo šta možemo da naučimo od Ukrajine u odbrani.

Vu je opisao Ukrajinu kao „na prvoj liniji fronta protiv ekspanzije Rusije“ i optužio Rusiju da koristi vojsku „za svoju istorijsku slavu“, što je, kako je rekao, paralela sa situacijom Kine i Tajvana.

Dva velika zaključka Tajvana iz sukoba su da Ukrajina koristi „malo lično oružje da bi se borila protiv velikog neprijatelja“ i da je njena muška populacija visoko motivisana. „Oni žele da služe vojsku. Oni žele da idu u ratna područja da se bore protiv Rusije. Takav duh je zavidan za tajvanski narod“, rekao je Vu.

Vuov naglasak na „asimetričnim sposobnostima“, kao što su protivtenkovske rakete Javelin i NLAV – koje se u Ukrajini naširoko promovišu kao čudesno oružje – u skladu je sa fokusom vlade predsednika Cai Ing-vena na takvo naoružanje. Cai se takođe nada da će Vašington direktno priskočiti u pomoć Tajvanu, rekla je za CNN u oktobru.

„Kada je rat, potrebni su nam prijatelji i saveznici da podržimo Tajvan, kao u slučaju Ukrajine“, rekao je Vu Zakariji, ukazujući na to kako su se SAD, EU i Japan okupile da podrže Kijev.

Iako SAD nisu poslale trupe u Ukrajinu, Vašington uliva novac i oružje u zemlju „da se bori protiv Rusije“, primetio je Vu. „Mislim da kineska vlada mora da razmišlja ili kalkuliše kako će SAD ili druge velike zemlje priskočiti u pomoć Tajvanu ili da li će priteći u pomoć Tajvanu. Ako Tajvan nema nikakvu podršku, mislim da će to biti zeleno svetlo za agresiju.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je u prošlonedeljnom govoru da „globalni NATO“ treba da naoruža Tajvan baš kao što je naoružao Ukrajinu, između ostalog. Dan pre nego što je CNN emitovao intervju sa Vuom, Fajnenšel tajms je izvestio da su se zvaničnici Bele kuće zaduženi za Kinu i Indo-Pacifik sastali sa britanskim kolegama kako bi istražili planove za vanredne situacije u vezi sa Tajvanom.

Vu je takođe tvrdio da sposobnost Ukrajine da zadrži Rusiju – koju je pripisao „želji da odbrani zemlju i spremnosti da koristi lično oružje“ – daje razlog za zabrinutost Pekingu.

„Ako nisu u stanju da brzo preuzmu Tajvan, mislim da treba da zastanu i dvaput razmisle pre nego što deluju“, rekao je on.

Peking smatra Tajvan delom kineske suverene teritorije. Od 1949. godine, ostrvom vladaju ostaci nacionalističke vlasti, koji su pobegli sa kopna nakon poraza u građanskom ratu.