Stejt department: Amerikanci koji se bore u Ukrajini „suočeni su sa značajnim rizicima“, uključujući hapšenje ili smrt

Stejt department: Amerikanci koji se bore u Ukrajini „suočeni su sa značajnim rizicima“, uključujući hapšenje ili smrt

Amerikance koji putuju u Ukrajinu i bore se sa ukrajinskim snagama u ratu koji je u toku, Rusi će tretirati kao „plaćenike“ ili strane borce, rekli su Rusi, što ih stavlja u veći rizik od maltretiranja, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs tokom brifinga. u petak.

Državljani SAD takođe bi mogli da se suoče sa krivičnim gonjenjem, hapšenjem ili smrću od Rusije jer su se borili u ime Ukrajine u ratu, rekao je Prajs, dodajući da SAD ni u jednom trenutku neće moći da evakuišu američke državljane iz Ukrajine.

„Državljani SAD koji putuju u Ukrajinu posebno sa ciljem da tamo učestvuju i ratuju, suočavaju se sa značajnim rizicima, uključujući veoma realan rizik od zarobljavanja ili smrti. Sjedinjene Države, kao što znate, nisu u mogućnosti da pruže pomoć za evakuaciju američkih državljana iz Ukrajine, uključujući one Amerikance koji bi mogli da odluče da otputuju u Ukrajinu kako bi učestvovali u ratu koji je u toku“, rekao je Prajs.

Stejt department ohrabruje građane SAD da pomognu Ukrajini na „konstruktivne“ načine kroz humanitarnu pomoć i druga sredstva, rekao je Prajs.

„Nastavljamo da apelujemo na građane SAD da ne putuju u Ukrajinu zbog svoje bezbednosti bez obzira na osnovnu svrhu, nastavljamo da ih ohrabrujemo da usmere svoju energiju ka bezbednim, konstruktivnim, volonterskim aktivnostima ili aktivnostima civilnog društva“, rekao je Prajs.

Na pitanje Si-En-Ena da li je Stejt department upoznat sa građanima SAD koji su putovali da se bore zajedno sa Ukrajincima, Prajs je rekao da to nije nešto što bi oni pratili jer građani ne moraju da se registruju kada putuju u inostranstvo.