Šolc: Rizik da Rusija koristi nuklearno oružje smanjen

Šolc: Rizik da Rusija koristi nuklearno oružje smanjen

BERLIN – Rizik da ruski predsednik Vladimir Putin koristi nuklearno oružje u sklopu svog rata u Ukrajini smanjio se kao odgovor na međunarodni pritisak, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu objavljenom u četvrtak, prenosi Rojters.

Rat se nastavlja sa „nesmanjenom brutalnošću“, iako se za sada jedna stvar promenila, rekao je Šolc u intervjuu za medije Funke povodom obeležavanja njegove prve godine na funkciji.

„Rusija je prestala da preti upotrebom nuklearnog oružja. Kao reakcija na crvenu liniju međunarodne zajednice.

Bez obzira na duboke podele, važno je da se dijalog sa Kremljom nastavi, dodao je nemački lider.

Putin je u sredu rekao da rizik od nuklearnog rata raste, ali je insistirao da Rusija nije „poludela“ i da svoj nuklearni arsenal vidi kao čisto odbrambeno sredstvo odvraćanja.

Funke je rekao da je intervju sa Šolcom obavljen u ponedeljak i da su citati odobreni u sredu popodne.

Šolc je rekao da Putin mora da zaustavi rat, ali da će nakon toga biti spreman da razgovara sa Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi, dodajući da je to bilo u ponudi i pre rata.

Braneći podršku Nemačke Ukrajini, za koju kritičari u Kijevu i drugde u Evropi kažu da je bila previše uzdržana, Šolc je rekao posle Sjedinjenih Država, Nemačka je bila jedna od najvećih pristalica Ukrajine, uključujući i snabdevanje oružjem.

„Činimo sve što možemo da sprečimo direktan rat između Rusije i NATO-a. Takav sukob bi imao samo gubitnike – u celom svetu“, rekao je on.

Šolc je rekao da očekuje da će najveća evropska privreda dobro preživeti zimu i ostati jaka i uspešna industrijska nacija jer smanjuje svoje oslanjanje na rusku energiju.

„Sada donosimo neophodne odluke da postanemo nezavisni na dugi rok. Od 2045. godine želimo da budemo potpuno klimatski neutralni i da proizvodimo svoju energiju u potpunosti bez prirodnog gasa, uglja ili nafte“, rekao je on.

Upitan da li bi se ponovo kandidovao za kancelara na sledećim izborima, on je rekao: „Naravno“.