Slovačka liberalna stranka Progresivna Slovačka je vodeća na izlaznim anketama na izborima

Slovačka liberalna stranka Progresivna Slovačka je vodeća na izlaznim anketama na izborima

Slovačka liberalna stranka Progresivna Slovačka (PS) predvodila je u subotu parlamentarne izbore, pokazale su prve izlazne ankete, potencijalno blokirajući bivšeg levičarskog premijera Roberta Fica da vrati svoju stranku na vlast nakon što je obećao da će prekinuti vojnu pomoć za susedna Ukrajina, prenosi Rojters.

Progresivna Slovačka je osvojila 23,5% glasova, ispred 21,9% za stranku SMER-SSD trostrukog premijera Fica, pokazala je izlazna anketa agencije Fokus za TV Markiza.

Druga izlazna anketa agencije Median za javni emiter RTVS pokazala je da je liberalna stranka osvojila 19,97% glasova, ispred 19,09% Ficove stranke u zemlji od 5,5 miliona.

Stranka PS se zalagala za održavanje snažne podrške Slovačke Ukrajini i verovatno će slediti liberalnu liniju unutar Evropske unije po pitanjima kao što su većinsko glasanje kako bi blok bio fleksibilniji, zelena politika i prava LGBTK+.

Vlada koju predvode Fico i njegova stranka SMER-SSD značila bi pridruživanje Slovačke Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Evropske unije o podršci Ukrajini, baš kao što blok želi da održi jedinstvo u suprotstavljanju invaziji Rusije.

Vodeća stranka koja će izaći sa izbora trebalo bi da dobije prvu priliku da formira vladu, pri čemu nijedna partija neće dobiti potpunu većinu.

Formiranje nove vlade zavisiće od rezultata za više od pola tuceta manjih partija, od libertarijanaca do ekstremno desničarskih ekstremista.