Severna Koreja otkrila svrhu novog špijunskog satelita

Severna Koreja otkrila svrhu novog špijunskog satelita

Pjongjang je tvrdio da će moći da prati kretanje američke vojske pomoću svog novog izviđačkog sredstva.

Severna Koreja je tvrdila da će njen novi satelitski sistem moći da upozori Pjongjang o vojnim manevrima Vašingtona, Seula i Tokija u regionu u „realnom vremenu“.

U saopštenju koje je u četvrtak prenela državna agencija KCNA, severnokorejski lider Kim Džong Un otkrio je krajnju svrhu potpuno novog satelita, za koji je Pjongjang tvrdio da je testirao dva puta u poslednjih mesec dana.

Satelit, kada bude pušten u orbitu, pružio bi severnokorejskoj vojsci „informacije u realnom vremenu o vojnim akcijama protiv nje od strane agresorskih trupa američkog imperijalizma i njenih vazalnih snaga u Južnoj Koreji, Japanu i Pacifiku“, rekao je Kim. izvestila je KCNA.
Veličajući vrline novog špijunskog alata, Kim je naveo da je satelit opremljen „opremom za fotografisanje visoke rezolucije“, obećavajući da će lansirati „mnogo“ takvih uređaja u orbitu u narednih pet godina.

Severnokorejski lider je insistirao da će Pjongjang pratiti kretanje američkih trupa kako bi zaštitio ovu povučenu državu od potencijalnog vojnog napada Vašingtona i njegovih saveznika u regionu. Kim je tvrdio da će satelitski projekat, kada bude završen, omogućiti njegovoj zemlji da „razlikuje karakter neprijateljskih vojnih akcija protiv DNRK“ i „poboljša sposobnost oružanih snaga za brzu protivakciju“.

Severna Koreja je ranije tvrdila da je uspešno izvela dva uzastopna lansiranja svog „izviđačkog satelita” 27. februara i 5. marta, a poslednjim je broj raketnih testova Pjongjanga porastao na devet od početka godine.

Vašington, Seul i Tokio osudili su pojačanu raketnu aktivnost Severne Koreje, tvrdeći da su nedavni testovi uključivali balističke rakete i da bi mogli poslužiti kao priprema za interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) ili nuklearni test Pjongjanga.

Američka vojska je u sredu saopštila da će pojačati sopstvene operacije osmatranja i izviđanja u Žutom moru, koje se nalazi između Kine i Korejskog poluostrva, kao i da će svoje snage odbrane od balističkih raketa u toj oblasti postaviti u veću pripravnost.