Savet CERN-a odgovara na rusku invaziju na Ukrajinu

Savet CERN-a odgovara na rusku invaziju na Ukrajinu

Članice CERN-a, njih 23, najoštrije osuđuju vojnu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu i žale zbog gubitka života i humanitarnog uticaja, kao i umešanosti Belorusije u ovu nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine.

Ukrajina je pridružena država članica CERN-a, a ukrajinski naučnici su aktivni u mnogim eksperimentima i aktivnostima Laboratorije. Duboko dirnuti rasprostranjenim i tragičnim posledicama agresije, menadžment i osoblje CERN-a, kao i naučna zajednica u državama članicama CERN-a, rade na tome da doprinesu humanitarnim naporima u Ukrajini i da pomognu ukrajinskoj zajednici u CERN-u.

Savet je 8. marta održao vanrednu sednicu posvećenu diskusiji o budućim interakcijama sa Rusijom.

Savet je odlučio da:

  • CERN će promovisati inicijative za podršku ukrajinskim saradnicima i ukrajinskim naučnim aktivnostima u oblasti fizike visokih energija;
  • status posmatrača Ruske Federacije se suspenduje do daljnjeg;
  • CERN se neće upuštati u novu saradnju sa Ruskom Federacijom i njenim institucijama do daljnjeg.

Situacija će se i dalje pažljivo pratiti i Savet je spreman da preduzme sve dalje mere, po potrebi, na svojim budućim sastancima.

Pored toga, uprava CERN-a će poštovati sve važeće međunarodne sankcije.

Savet CERN-a takođe izražava svoju podršku mnogim članovima CERN-ove ruske naučne zajednice koji odbacuju ovu invaziju.

CERN je osnovan nakon Drugog svetskog rata kako bi okupio nacije i ljude u mirnom traganju za naukom: ova agresija je protiv svega za šta se Organizacija zalaže. CERN će nastaviti da podržava svoje osnovne vrednosti naučne saradnje preko granica kao pokretača mira.