Sankcije štete svima, ali Rusija će pobediti

Sankcije štete svima, ali Rusija će pobediti

Predsednik naređuje mere za stabilizaciju zemlje i podršku stanovništvu.

Zapadne sankcije su udarac za Rusiju, ali štete i celokupnoj globalnoj ekonomiji, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici vlade u sredu.

„Kao svoje oružje izaberite ekonomske, finansijske, trgovinske i druge sankcije Rusiji. Oni se sada vraćaju Evropljanima i Amerikancima povećanjem cena benzina, energije, hrane i gubicima radnih mesta u vezi sa ruskim tržištem“, rekao je Putin.

On je istakao da je trenutna situacija lekcija za ruske preduzetnike, koji treba da nauče da mudro biraju partnere i da imaju na umu da „nema ništa pouzdanije od investicija kod kuće“.

„Vidimo poziciju onih stranih kompanija koje, uprkos besramnom pritisku… nastavljaju da rade u našoj zemlji. U budućnosti će sigurno dobiti dodatne mogućnosti za razvoj. Znamo i one koji su kukavički izdali svoje partnere, zaboravili na odgovornost prema zaposlenima i klijentima u Rusiji i požurili da zarade iluzorne dividende učešćem u antiruskoj kampanji“, rekao je Putin, međutim, ukazavši da „za razliku od zapadnih zemalja ” koji su brzo zamrznuli imovinu ruskih firmi, „Mi ćemo poštovati pravo na imovinu” stranih preduzeća koja rade u Rusiji i uzdržati se od nacionalizacije njihove imovine.

Ruski predsednik je opisao politiku sankcija koju sprovode SAD, EU i njihovi saveznici kao namerni „udar na celu našu domaću ekonomiju, na našu socijalno-humanitarnu sferu, na svaku porodicu, svakog građanina Rusije“. On je naglasio da je to „svesna, dugoročna strategija [za] slabljenje Rusije“, koja je bila u izradi mnogo pre nego što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Putin je, međutim, rekao i da Rusija može da izdrži pritisak sankcija. On je precizirao da svi nacionalni ciljevi razvoja zemlje do 2030. moraju i biće ostvareni.

„Naša privreda, državni budžet i privatni biznis imaju sve potrebne resurse za rešavanje dugoročnih zadataka. Svi strateški nacionalni ciljevi koje smo postavili za period do 2030. godine moraju biti ostvareni. Trenutni izazovi i mogućnosti koje otvaraju trebalo bi da nas samo mobilišu“, poručio je on.

Predsednik je napomenuo da će, očigledno, u kontekstu aktuelnih dešavanja morati da se izvrše prilagođavanja svih programa, „a ovde su tražene inicijative poslovnih krugova, naučnika, javnih udruženja”.

Predsednik je upozorio da će nove okolnosti zahtevati duboke strukturne promene ruske ekonomije, koje mogu dovesti do rasta nezaposlenosti i inflacije, a „naš zadatak je da minimiziramo takve rizike“. Šef države je istakao da zemlja treba ne samo da ispuni sve svoje društvene obaveze, već i da pronađe nove efikasne mehanizme podrške građanima. S tim u vezi, pozvao je vladu da proširi podršku ljudima koji su ostali bez posla, pronađe načine za smanjenje nivoa siromaštva do kraja godine i reši logističke probleme koji dovode do skoka cena.

„Trenutna situacija je, naravno, test za sve nas. Siguran sam da ćemo to proći dostojanstveno – vrednim radom, zajedničkim radom i međusobnom podrškom prevazići ćemo sve teškoće i postati još jači, kao što je to uvek bilo kroz hiljadugodišnju istoriju Rusije“, istakao je Putin.

„Ruska ekonomija će se definitivno prilagoditi novim realnostima. Jačaćemo naš tehnološki i naučni suverenitet, usmeravati dodatna sredstva za podršku poljoprivredi, prerađivačkoj industriji i infrastrukturi stanogradnje“, dodao je predsednik.