SAD upozoravaju Indiju zbog ruskog oružja

SAD upozoravaju Indiju zbog ruskog oružja

Lojd Ostin je rekao zakonodavcima da će Vašington zahtevati od Nju Delhija da umesto toga kupi američko naoružanje.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je u utorak da nastavak kupovine ruskih sistema naoružanja Indije „nije u njihovom najboljem interesu“ i da će postojati „zahtev“ da lideri u Nju Delhiju zamene neke od ovih sistema za američko i savezničko naoružanje. . Indija je najveći svetski uvoznik vojske i računa na Rusiju za skoro polovinu spoljne isporuke oružja.

Ostin je odgovarao na pitanje predstavnika Džoa Vilsona (R-Južna Karolina), koji je Indiju opisao kao „dragocenog saveznika“ SAD i „najveću svetsku demokratiju“. Šta bi, upitao je Vilson Ostina, SAD mogle da ubede „indijske lidere da odbace Putina i pridruže se svojim prirodnim saveznicima demokratije?“

Ostin je odgovorio da SAD imaju „najbolje sisteme naoružanja na svetu“ i da će ih ponuditi Nju Delhiju.

„Nastavljamo da radimo sa [Indijom] kako bismo osigurali da oni razumeju da nije u njihovom… najboljem interesu da nastave da ulažu u rusku opremu“, rekao je Ostin članovima Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma. „A naš zahtev za dalje je da smanje tipove opreme u koju ulažu i da traže da ulažu više u vrste stvari koje će nas učiniti kompatibilnim“, dodao je on.

Američki @SecDef Lloid Austin: Verujemo da nije u njihovom najboljem interesu da nastave da ulažu u #rusku opremu. Naš zahtev u budućnosti je da oni… gledaju da ulažu više u vrste stvari koje će nas učiniti da nastavimo da budemo kompatibilni#Indija#Ukrajina#Kuad#IndoPacificpic.tvitter.com/UIVVmkPP0a — Dinakar Peri (@dperi84) 6. april 2022

Ostin nije prvi američki zvaničnik koji govori o povećanju prodaje oružja Indiji. Bivši predsednik Donald Tramp potpisao je ugovor o oružju vredan 3 milijarde dolara sa indijskim premijerom Narendrom Modijem 2020. godine, o prodaji indijskih helikoptera Apači i projektila Hellfire, u očiglednom pokušaju da se suprotstavi Kini u Južnoj Aziji.

Uprkos ovom povećanju prodaje, SAD ostaju treći po veličini dobavljač oružja Indiji, obezbeđujući samo 12% smrtonosnog uvoza Nju Delhija između 2017. i 2021. Francuska obezbeđuje 27% indijskog uvezenog oružja, dok Rusija obezbeđuje neverovatnih 46%, sa svim podacima obezbedio Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira.

Ovo partnerstvo datira još iz Hladnog rata, kada je Indija, kao osnivač pokreta nesvrstanih, kupovala oružje od Sovjeta, a da nikada nije ušla u formalni savez sa SSSR-om. Prema nekim analitičarima, 85% glavnih indijskih sistema naoružanja do danas je ruskog ili sovjetskog porekla.

To uključuje borbene avione Su-30, MiG-21 i MiG-29 indijskog ratnog vazduhoplovstva, glavni borbeni tenk T90MS indijske vojske i jedini nosač aviona indijske mornarice, ruski INS Vikramaditja. Štaviše, uprkos intenzivnom pritisku Vašingtona, uključujući prikrivene pretnje sankcijama, Nju Delhi je nastavio sa nabavkom ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400.

Nejasno je u koje sisteme naoružanja Ostin želi da Indija „smanji” svoje investicije, ali su savezničke kupovine S-400 posebno uznemirile Vašington u prošlosti. Turska je kupila ruski sistem uprkos ponovljenim upozorenjima SAD, a kao odgovor je sankcionisana i izbačena iz programa lovaca F-35 2019.

Ostinov poziv na otpuštanje dolazi dok SAD vrše pritisak na druge svetske sile da podrže njene pokušaje da izoluje Rusiju nakon njene vojne ofanzive na Ukrajinu. Dok su evropske nacije poslušale poziv i sankcionisale Rusiju – čak i na štetu sopstvenih ekonomija – Indija je odbila da napusti svoj neutralni stav i nastavila je da trguje sa Rusijom, uprkos protestima Bele kuće.