SAD nisu našle znake ruskog mešanja u izbore u Italiji

SAD nisu našle znake ruskog mešanja u izbore u Italiji

Među subjektima preko kojih je Rusija pokušala da utiče na unutrašnju situaciju u više od dva desetina zemalja nema nijedne italijanske političke partije, uverio je u petak premijer te zemlje Mario Dragi, prenosi „Evropska istina“.

Dragi je rekao da je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom nakon što je objavljena kampanja mešanja koju je sponzorisala Rusija.

„Državni sekretar SAD potvrdio je da italijanske političke snage nisu bile na spisku primalaca ruskog finansiranja. Američka obaveštajna služba je potvrdila da nema dokaza o tajnom ruskom finansiranju kandidata i političkih partija koje učestvuju na aktuelnim izborima“, rekao je Italijan. Premijer je uverio Jer.

Prema Dragiju, italijanska demokratija je jaka i nije podložna uticaju stranih zemalja i „njihovih marionetskih plaćenika“. On je podsetio da je Rusija tokom proteklih 20 godina sistematski pokušavala da podmiti elite u SAD i mnogim evropskim zemljama.

Tema mogućeg uticaja Rusije je više puta pokretana tokom predizborne kampanje u Italiji.

Jedna od najglasnijih epizoda bila je informacija o tome kako je predstavnik ruske ambasade razgovarao o raspadu koalicije sa članom ultradesničarske partije „Liga“ (što je, zapravo, postalo povod za vanredne izbore).

Šef proevropske Demokratske partije Italije Enriko Leta direktno je rekao da bi Rusija mogla da se umeša u prevremene parlamentarne izbore širenjem lažnih vesti na društvenim mrežama u korist proruskih političkih snaga.

Prema podacima američkih obaveštajnih službi koje je dostavio američki Stejt department, Rusija je od 2014. godine u tajnosti potrošila više od 300 miliona dolara kako bi pokušala da utiče na političare i druge zvaničnike u više od dva desetina zemalja.