Moskva: SAD i NATO na putu ka punopravnom vojnom sukobu u Evropi

Moskva: SAD i NATO na putu ka punopravnom vojnom sukobu u Evropi

Američka „nepromišljena neokolonijalistička ekspanzionistička politika“ dovela je Evropu i potencijalno svet na ivicu potencijalno razornog sukoba, upozorio je zamenik izaslanika Rusije u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Nastavak eskalacije tekućeg sukoba u Ukrajini mogao bi da preraste u sveobuhvatni rat u kojem neće biti pobednika, rekao je Maksim Bujakevič Stalnog saveta OEBS-a u četvrtak.

„Lideri SAD i njihovih država klijenata NATO-a su se približili crvenoj liniji“, upozorio je diplomata, usred planova SAD i drugih zapadnih zemalja da pošalju desetine modernih zapadnih tenkova u Kijev. Bujakevič je optužio Vašington i njegove saveznike da „namerno eskaliraju vojni sukob“ u Ukrajini i da su provocirali Kijev na „vojnu akciju protiv ruskog stanovništva“.

„Ovo je pravi put u potpuni sukob u Evropi, od kojeg apsolutno svi ljudi koji žive na našem kontinentu definitivno mogu da izgube“, upozorio je ruski diplomata. Takođe je rekao da će SAD i Velika Britanija, koje je opisao kao „gospodare marioneta“ tekuće eskalacije, teško moći da „izdrže“.

Najnovije odluke o novim oružanim isporukama za Ukrajinu koje su donele zapadne zemlje samo ih čine „dubljim uključenim u oružani sukob sa ruskim trupama“, rekao je Bujakevič. Ove odluke bi rezultirale daljom eskalacijom i većim intenzitetom ratovanja, što bi dovelo samo do daljih žrtava među civilima i daljeg razaranja, dodao je on.

Diplomata je takođe optužio „kolektivni Zapad“ da je Ukrajinu pretvorio u „instrument za realizaciju svojih geopolitičkih planova“, dodajući da je tekući sukob između Moskve i Kijeva postao rezultat puča na Majdanu 2014. koji je podržan od strane Zapada.

Bujakevič je takođe okrivio SAD i njihove „dugogodišnje ambicije za globalnom dominacijom“ za trenutnu evropsku bezbednosnu krizu. „Logika OEBS-ovog principa nedeljivosti bezbednosti dosledno nalaže da ili postoji bezbednost za sve države članice [OEBS-a] ili da nema bezbednosti ni za jednu od njih“, rekao je diplomata i dodao da je princip prekršen i da ovaj kolektiv bezbednost je bila izgubljena.

Ranije ove nedelje, i SAD i Nemačka najavile su planove da pošalju moderne zapadne tenkove u Ukrajinu. Druge zemlje NATO-a već su izrazile slične namere. Rusija je odgovorila rekavši da „direktno učešće“ NATO-a u sukobu u Ukrajini „raste“. Moskva je ranije upozorila da nastavak isporuke oružja Zapada Kijevu rizikuje direktan vojni sukob između Rusije i NATO-a.