Mađarska predsednica: Rusija treba da povuče trupe iz Ukrajine

Mađarska predsednica: Rusija treba da povuče trupe iz Ukrajine

Mađarska predsednica Katalin Novak izjavila je na konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom tokom posete Ankari u sredu da podržava mirovni plan za Ukrajinu, koji ne predviđa pobedu Rusije i koji se istovremeno zasniva na „realističnim ciljevima“.

„Potreban nam je mirovni plan koji ne podrazumeva pobedu Rusije, a istovremeno predviđa fer i realne ciljeve“, rekla Novak i istakla je da Ruska Federacija treba da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Ona je takođe zahvalila Erdoganu na njegovoj posredničkoj ulozi između Ukrajine i Rusije, piše Evropska istina pozivajući se na HVG..

„Krajnji cilj je mir, za koji je potrebna zajednička volja i mora se učiniti sve da se spreči eskalacija rata. Potrebno je smiriti, a ne povećati tenzije, a zaraćene strane moraju sesti za pregovarački sto i potreban je mirovni plan“, dodala je Novak.

Drugi mađarski visoki zvaničnici izražavaju manje kategoričan stav u pogledu postizanja mira u Ukrajini.

Na primer, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je u svom govoru pred Generalnom skupštinom UN 23. februara pozvao na pregovore između SAD i Rusije kako bi se okončao rat u Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Mađarska ne planira da prekine ekonomske odnose sa Rusijom i „savetuje celom zapadnom svetu da učini isto“.