Rusija sankcioniše rukovodstvo EU

Rusija sankcioniše rukovodstvo EU

U novom krugu kontrasankcija, Moskva pogađa evropsku vladu, parlament, javne i medijske ličnosti.

Najvišem rukovodstvu EU zabranjen je ulazak u Rusiju kao odgovor na „neprijateljske akcije“ bloka, koje, kako tvrdi rusko Ministarstvo spoljnih poslova, „dovode odnose sa Rusijom u ćorsokak“.

U opširnom saopštenju, objavljenom u četvrtak, ministarstvo je navelo da politika sankcija EU, koja je uvedena kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini, „prevazilazi sve granice“. Namera EU je, kaže se u saopštenju, jasna: „Primorati Rusiju da se odrekne svojih vitalnih interesa.

„Postupci EU ne samo da dovode odnose sa Rusijom u ćorsokak, već na sličan način ugrožavaju dobrobit i bezbednost sopstvenih građana, kao i stabilnost globalnog finansijskog i ekonomskog sistema“, navodi ministarstvo.

Stoga Rusija, na osnovu reciprociteta, „značajno proširuje spisak predstavnika država članica i institucija EU kojima će biti odbijen ulazak u Rusku Federaciju“.

Ministarstvo je preciziralo da će se ograničenja odnositi na „najviše rukovodstvo EU, jedan broj evropskih komesara i šefova vojnih tela EU, kao i na ogromnu većinu poslanika Evropskog parlamenta koji su vodili antirusku politiku“.

Na crnoj listi su i članovi vlada i parlamenata nekih država članica EU, kao i javne i medijske ličnosti koje su, sa stanovišta Moskve, „lično odgovorne za promovisanje nezakonitih antiruskih sankcija, raspirivanje rusofobičnih osećanja i kršenje prava. i slobode ruskog govornog jezika“.

Relevantna nota je uručena Delegaciji Evropske unije u Moskvi, saopštilo je ministarstvo.

Izjavu je zaključio potvrđujući da će „svaka dalja neprijateljska akcija EU i njenih država članica neizbežno naići na snažan odgovor“.

Saopštenje je odjek govora ruskog predsednika Vladimira Putina u četvrtak, koji je rekao da su neki zapadni političari navodno spremni da žrtvuju interese svojih građana kako bi „uživali u blagodati svog prekomorskog gospodara i gospodara“. On je takođe rekao da su sankcije koje se sada uvode Moskvi „unapred pripremljene“ i „bile bi uvedene u svakom slučaju“.

S obzirom na to da Zapad već dugi niz godina nameće ograničenja Rusiji, nema smisla misliti da će se ovaj pristup uskoro promeniti, naglasio je Putin.

Od početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu 24. februara, EU je najavila nekoliko rundi sankcija protiv predsednika Vladimira Putina, najviših vladinih zvaničnika i biznismena. Brisel je zabranio uvoz gvožđa i čelika iz Rusije, zabranio prodaju aviona, rezervnih delova i opreme ruskim avio-kompanijama, kao i isporuku robe i tehnološke opreme za naftnu, vazduhoplovnu i svemirsku industriju. Građanima EU zabranjeno je ulaganje u ruski energetski sektor. Desetine kompanija iz EU zaustavile su ili obustavile rad u Rusiji.

Moskva taj potez smatra nezakonitim i neopravdanim i uvela je svoje kontra mere.

Rusija je napala svog suseda krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.