Rusija odgovara na vizna ograničenja

Rusija odgovara na vizna ograničenja

Moskva je obustavila određene klauzule u sporazumima o pojednostavljenim viznim procedurama sa EU, Švajcarskom i nekim drugim zemljama.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak ukaz o uzvratnim viznim merama protiv ‘neprijateljskih država’. Prema dokumentu, taj potez je proizašao iz „potrebe da se sprovedu hitne mere kao odgovor na neprijateljske akcije Evropske unije, nekoliko stranih država i građana.”

U skladu sa dekretom, Moskva je suspendovala niz klauzula u sporazumima o viznim olakšicama sa EU, Norveškom, Danskom, Islandom, Švajcarskom i Lihtenštajnom, koji su ranije postavili ograničenja Rusiji nakon njene vojne operacije u Ukrajini.

Predsednik je zadužio Ministarstvo spoljnih poslova da o dekretu obavesti zemlje sa spiska.

Mera bi takođe trebalo da uvede lične zabrane ulaska i boravka u Rusiji za strane državljane, „koji čine neprijateljske radnje protiv Rusije, njenih građana i entiteta“, navodi se u dokumentu.

Rusija je pre mesec dana odobrila svoju listu „neprijateljskih zemalja” kao odgovor na međunarodne sankcije kao što je uklanjanje iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, kao i na sankcije kompanijama, biznismenima i vladinim zvaničnicima.

Na listi se nalaze SAD, Kanada, Velika Britanija, Ukrajina, Crna Gora, Švajcarska, Albanija, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Severna Makedonija, Japan, Južna Koreja, Australija, Mikronezija, Novi Zeland, Singapur i Tajvan , potonju koju Peking smatra delom Kine, iako njome vlada sopstvena administracija od 1949.

Rusija je poslala svoje trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Moskva je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati pobunjeničke regione.