Nemačka izbacuje „značajan broj“ ruskih diplomata

Nemačka izbacuje „značajan broj“ ruskih diplomata

Ministar spoljnih poslova Berbok rekao je da su te osobe „radile protiv naše slobode“.

Nemačka je navodno proglasila 40 ruskih diplomata „nepoželjnim osobama“. Imaju pet dana da napuste zemlju.

Berlin je odlučio da „značajan broj članova ruske ambasade proglasi neželjenim osobama koje su svakodnevno radile ovde u Nemačkoj protiv naše slobode, protiv kohezije našeg društva“, izjavila je u ponedeljak ministarka inostranih poslova Analena Berbok. „Nećemo ovo više tolerisati.”

Ako se diplomate proglašavaju neželjenim, to znači proterivanje.

Odluka je posle podne saopštena ruskom ambasadoru Sergeju Nečajevu, saopštio je Berbok.

Osoblje ima pet dana da napusti Nemačku. Prema izveštajima lokalnih medija, zaposleni u ruskoj spoljnoj službi osumnjičeni su da rade za moskovske obaveštajne službe. Nemački mediji objavili su da će čak 40 ruskih diplomata napustiti zemlju.

„Slike iz Buče svedoče o neverovatnoj brutalnosti ruskog rukovodstva i onih koji prate njegovu propagandu“, rekla je Berbok objašnjavajući odluku. Ona nije ponudila nikakve dokaze koji bi podržali svoju tvrdnju.

Posle povlačenja ruskih trupa iz Buče, u tom predgrađu Kijeva otkrivene su stotine ubijenih civila. Ukrajina krivi za masakr ruske trupe, koje su donedavno okupirale mali grad, ali Moskva to poriče. Dok su zapadni političari stali na stranu Ukrajine po tom pitanju, Pentagon je rekao da još nema nezavisne dokaze koji bi podržali ove tvrdnje.