Rusija: EU je sada samo „ekonomsko odeljenje“ NATO-a

Rusija: EU je sada samo „ekonomsko odeljenje“ NATO-a

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova prokomentarisala je komentare visokog diplomate Brisela.

Evropska unija je prešla na nivo „NATO-ovog odeljenja za ekonomske odnose“, izjavila je u subotu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Posle posete Ukrajini, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je tvitovao: „Ovaj rat se mora dobiti na bojnom polju. Militantne izjave diplomate izazvale su reakciju Moskve.

„Toliko o ’ekonomskoj organizaciji‘. Ovo više nije Evropska unija. To je samo odeljenje za ekonomske odnose NATO-a“, napisala je Zaharova.

Od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, zemlje NATO-a su značajno povećale svoje ionako velike zalihe oružja i municije Kijevu. Međutim, oni su se klonili ulaska u direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom. Pre dva dana, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je zemlje NATO-a da nastave da obezbeđuju Kijevu „oružje, oružje i oružje“, objašnjavajući da Ukrajina boreći se protiv Rusije ne samo da se brani, već i jača bezbednost članica bloka.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa od strane Rusije. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da reguliše status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je od tada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.