Rumunija podržala nacrt zakona koji će oslabiti borbu protiv korupcije

Rumunija podržala nacrt zakona koji će oslabiti borbu protiv korupcije

Gornji dom rumunskog parlamenta, Senat, odobrio je u sredu nacrt zakona o dekriminalizaciji određenih slučajeva zloupotrebe položaja, čime će se suziti obim koruptivnih krivičnih dela, piše „Evropska pravda“.

Nacrt zakona koji su pripremile tri stranke koalicije predviđa da zloupotreba službenog položaja, koja uzrokuje finansijske gubitke u iznosu manjem od 250.000 leja (55.000 dolara), neće biti kažnjena.

Inicijativu su poslanici obrazložili potrebom usklađivanja Krivičnog zakonika sa odlukom Ustavnog suda. On je odlučio da krivična dela u vezi sa zloupotrebom službenog položaja imaju minimalni prag, ali nije precizirao šta tačno.

Nakon glasanja u Senatu, nacrt zakona će razmatrati donji dom – Predstavnički dom, nakon čega, ako bude odobren, dokument mora da proglasi predsednik zemlje da bi stupio na snagu.

Predlog zakona podseća na sličnu inicijativu iz 2017. godine, kada su, u okviru reforme pravosuđa, vlasti takođe tražile da dekriminalizuju zloupotrebu službenog položaja ako je rezultirala gubicima manjim od 200.000 leja, preneo je Rojters.

Nacrt zakona je po posebnoj proceduri predložila tadašnja vlada socijaldemokrata, koja je bila pod istragom upravo zbog zloupotrebe službenog položaja. Ovu nameru su rumunski partneri oštro kritikovali i zbog toga su u zemlji počeli višemesečni protesti.

Na kraju, 2019. godine, Ustavni sud je poništio skandalozne zakonske izmene.

Prema Transparensi internešenel, Rumunija je jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropskoj uniji, a Brisel je svoj pravosudni sistem držao pod posebnom lupom otkako je zemlja pristupila EU 2007. godine. Istovremeno, krajem 2022. godine Evropska komisija je preporučila da se ukine mehanizam praćenja za Bukurešt.