Premijer Litvanije pozvao je da se Ukrajini dostave rakete dugog dometa

Premijer Litvanije pozvao je da se Ukrajini dostave rakete dugog dometa

SAD ili evropske zemlje trebale su davno da obezbede Ukrajini rakete dugog dometa.

Ovo je izjavila premijerka Litvanije Ingrid Šimonite u intervjuu za Politiko, piše „Evropska istina“.

Šimonite je u SAD gde se sastaje sa potpredsednicom Kamalom Haris, članovima Kongresa i litvanskim iseljenicima u Pensilvaniji. Po njenom mišljenju, Zapad bi mogao učiniti više da pomogne Kijevu da se odbrani.

„Ukrajincima je potrebno takvo oružje“, rekao je Šimonite i dodao da bi to moglo biti ili ATACMS američke proizvodnje ili evropski analog.

Prema njenom mišljenju, ukrajinska vojska može brzo da ovlada bilo kojim od ovih sistema i potrebno je ovo oružje za bolji napad na ruske položaje na teritoriji Ukrajine.

„Mislim da moramo da verujemo njihovim sposobnostima“, rekla je ona.

Premijer je odbio da komentariše izveštaje da Ukrajina raspoređuje dronove za napade na vojne baze duboko u Rusiji, rekavši da je teško potvrditi šta se dogodilo zbog iskustva Moskve sa operacijama pod stranom zastavom.

Ali je napomenula da će podržati sve što je Ukrajini potrebno da se zaštiti od ruske agresije.

Šimonite ne razume zašto neke od njenih evropskih kolega zalažu za mirovne pregovore kada ruski predsednik Vladimir Putin ne pokazuje znake da želi da ozbiljno pregovara.

„Putin nije zainteresovan za mir. Ne mogu da razumem kakve su garancije bezbednosti potrebne zemlji koja nikada nije bila pod pretnjom bilo kakvog napada“, rekla je ona.

Prema pisanju medija, Ukrajina je tražila od SAD da predaju raketne sisteme dugog dometa ATACMS uz uslov da se dogovore o ciljevima koje će oni pogađati – na taj način Kijev želi da savlada otpor Vašingtona koji strahuje od mogućeg eskalacija.

Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharova izjavila da će Rusija snabdevanje Ukrajini raketa dugog dometa smatrati ulaskom SAD u rat.