Portparol mađarskog premijera kaže da se „nećemo mešati u ovaj rat oružjem“

Portparol mađarskog premijera kaže da se „nećemo mešati u ovaj rat oružjem“

Portparol mađarskog premijera rekao je za CNN da zemlja neće isporučivati oružje za podršku Ukrajini u sukobu sa Rusijom.

„Mađarski stav je čvrst… nećemo se mešati u ovaj rat oružjem i snabdevanjem vojnika“, rekao je u petak Zoltan Kovač, međunarodni portparol mađarskog premijera Viktora Orbana.

U obraćanju prošlog meseca, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je Orbana, rekavši Mađarskoj da „sama odluči s kim si“.

Posle ubedljive pobede na izborima prošle nedelje, Orban je udario Zelenskog, rekavši da je njegova kampanja „morala da se bori protiv ogromnog broja protivnika“, uključujući ukrajinskog predsednika.

Kovač je za CNN rekao da iako će Mađarska podržati Ukrajinu humanitarnom pomoći, premijer Orban je odbacio „poruku” Zelenskog.

„Kao suverena država, nemojte nam slati poruke. Znamo šta treba da radimo. Radimo sve što nam je na raspolaganju, ali to neće biti ono što nam vi pokušavate da nam kažete. Verujem da gospodin Zelenski predstavlja Ukrajinski nacionalni interes. Vidimo uznemirujuće slike i tragediju koja se dešava u Ukrajini“, rekao je on.

„Mi ćemo se pobrinuti za sve koji dolaze iz Ukrajine i najbolji napor je da ove zaraćene partnere dovedemo za pregovarački sto.

Mađarska je predložila mirovni samit u svojoj prestonici Budimpešti — predlog je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko nazvao „ciničnim“.

Neki kontekst: Mađarska je nagovestila da bi bila spremna da plaća ruski gas u rubljama nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se zahteva da „neprijateljske zemlje“ plaćaju gas u valuti. To je potez za koji je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla za CNN da bi to predstavljalo kršenje sankcija EU.

Međutim, Kovač je rekao da je „nemoguće“ prestati da kupuje rusku energiju.

„Ne postoji fizička alternativa ruskom gasu i nafti… ovo su vrlo jednostavne činjenice da će se za nas, kada idemo na energiju i plaćati energiju, desiti šta god je potrebno“, rekao je on.