Poljski premijer kritikovao je mađarsku vladu i pozvao na nove sankcije Rusiji

Poljski premijer kritikovao je mađarsku vladu i pozvao na nove sankcije Rusiji

Poljska poziva EU da zamrzavanje imovine Rusije i ruskih oligarha zameni konfiskacijom.

Kako prenosi „Evropska istina“ ovo je izjavio poljski premijer Mateuš Moravjecki u Sejmu.

Politika smirivanja Rusije bila je politika kukavičluka. Moramo da se udaljimo od ove politike“, rekao je on.

Moravecki je uveren da Rusija koristi „metode sovjetske vlasti“ u Ukrajini i da su Poljaci te metode dobro svesni.

Naš zadatak je da vratimo pravdu.Zato Poljska poziva na osnivanje Međunarodne komisije za istraživanje ruskih zločina u Ukrajini.danas ne primećuje ruske zločine u Ukrajini, ne naziva ih po imenu, ovo je greška, a mi mora da ga napusti što je pre moguće“, predlaže Moravecki.

Poljski premijer je zahvalio Evropskom parlamentu koji je danas odobrio rezoluciju kojom se poziva na potpuni embargo na ruski uvoz nafte, uglja, nuklearnog goriva i gasa.

„Ovo je verovatno prvi put da moram da se zahvalim Evropskom parlamentu. Oni su priznali ono što smo ranije rekli – da postojeće sankcije ne funkcionišu“, objasnio je Moravecki.

On predlaže da se ove sankcije dopune konfiskacijom imovine Rusije i ruskih oligarha u zapadnim bankama.

„Uradimo to zajedno. Moramo da ubedimo Budimpeštu, a ne Berlin. Moramo da ubedimo Berlin, Brisel i London da to urade“, dodao je Moravecki.

Podsetimo, Mateuš Moravjecki je ranije oštro kritikovao francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog čestih razgovora sa Vladimirom Putinom.

„Gospodine predsedniče Makron, koliko ste puta razgovarali sa Putinom i šta ste postigli? Mi ne razgovaramo, ne pregovaramo sa zločincima, jer protiv zločinaca se mora boriti… Niko nije pregovarao sa Hitlerom. A vi biste pregovarali sa Hitler, sa Staljinom, sa Pol Potom?“, dodao je Makronu šef poljske vlade.

Kao odgovor, Makron je izjavu poljskog premijera nazvao „neosnovanom“ i „skandaloznom“.