Sudija: Pens mora da svedoči u istrazi o napadu 6. januara

Sudija: Pens mora da svedoči u istrazi o napadu 6. januara

Savezni sudija presudio je da bivši potpredsednik SAD Majk Pens mora da svedoči pred velikom porotom o razgovorima koje je vodio sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom uoči napada na Kapitol 6. januara 2021., preneo je Rojters.

U presudi koja ostaje zapečaćena, sudija je takođe rekao da Pens i dalje može da odbije da odgovara na pitanja u vezi sa 6. januarom, rekao je izvor, dodajući da Pens i dalje može da uloži žalbu na presudu. Procenjuje se opcija žalbe, rekao je izvor.

Izvor, koji potvrđuje izveštaje CNN-a i NBC-a, rekao je da odluka sudije primorava Trampovog bivšeg potpredsednika i potencijalnog kandidata za republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine, da se pojavi pred saveznom velikom porotom, ali ga štiti od svedočenja o 6. januaru 2021. sama sebe.

Upitan tokom intervjua za Nevsmak u utorak da li će se žaliti na naredbu, Pens je rekao da postoji ograničen iznos koji može da kaže o postupku.

„Drago mi je što je sud prihvatio naš argument i priznao da se ustavna odredba o govoru i raspravi odnosi na potpredsednika“, rekao je on.

„Ali način na koji su to rešili i zahtevi mog svedočenja u budućnosti su predmet našeg pregleda trenutno i imaću više da kažem o tome u narednim danima.

U februaru je izvor rekao Rojtersu da se Pens sprema da se odupre pozivu velike porote da obezbedi svoje svedočenje.

Uoči događaja od 6. januara, Tramp je više puta javno i privatno kritikovao Pensa jer je odbio da pokuša da spreči Kongres da potvrdi Bajdenovu pobedu na izborima 2020. godine, rekli su izvori za Rojters u to vreme.

Predstavnici specijalnog tužioca Džeka Smita, koji vodi istragu američkog Ministarstva pravde o navodnim naporima Trampa i njegovih saveznika da ponište njegov izborni poraz 2020. godine, nisu mogli odmah da se dobiju za komentar.