Influenseri i nekonvencionalni kandidati osvajaju Evropski parlament

Influenseri i nekonvencionalni kandidati osvajaju Evropski parlament

Fidias Panaiiotou, 24-godišnja YouTube i TikTok zvezda, osvojio je mesto u Evropskom parlamentu predstavljajući Kipar, uprkos tome što nema političko iskustvo ili partijsku pripadnost. Sa 2,6 miliona pratilaca na YouTube-u, Fidias je privukao značajnu podršku birača koristeći snagu društvenih medija.

Njegov izbor je uzdrmao političku scenu Kipra, tradicionalno dominiranu strankama desnog centra DISI i levog centra AKEL. Fidias je osvojio gotovo petinu glasova, zauzevši treće mesto na izborima, što je prvi put da nezavisni kandidat bez političke pozadine ostvari takav uspeh.

Reakcije su bile različite. Generalni sekretar AKEL-a, Stefanos Stefanu, izrazio je zabrinutost zbog izbora kandidata koji se oslanja na „nepolitiku“ kao politički izbor. S druge strane, predsednik FIFA, Đani Infantino, pozdravio je ovaj trend kao „pozitivan korak“.

U Španiji, uticajni nacional-populista Alvise Perez osvojio je tri mesta u Evropskom parlamentu sa svojom antiimigrantskom strankom „Party is Over“. Njegov neočekivani uspeh podržan je viralnim sadržajem na društvenim mrežama, što je potreslo političku scenu zemlje i izazvalo reakcije etabliranih stranaka.

Na sličan način, Maksimilijan Kra, kandidat nemačke krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD), uspeo je da osvoji mesto u Evropskom parlamentu uprkos brojnim skandalima. Njegov izbor je pokazao rastući uticaj populističkih i desničarskih pokreta u evropskoj politici.

Ovi slučajevi su pokazali kako društveni mediji mogu dramatično promeniti politički pejzaž, omogućavajući nekonvencionalnim kandidatima da dođu do značajnog broja birača i osvoje mesta u najvažnijim zakonodavnim telima Evrope.