Orban rekao je da je tražio od Putina da primeni prekid vatre u Ukrajini

Orban rekao je da je tražio od Putina da primeni prekid vatre u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u sredu da je opširno razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i zamolio ga da objavi momentalni prekid vatre u Ukrajini.

Orban je rekao da je pozvao Putina na razgovore u Mađarskoj sa ukrajinskim i francuskim predsednikom, kao i sa nemačkom kancelarkom. On je rekao da je Putinov odgovor bio „pozitivan“, ali da je ruski lider rekao da će to imati uslove.

„Predložio sam predsedniku Putinu da odmah objavi prekid vatre“, rekao je Orban na konferenciji za novinare i dodao da ga je Putin pozvao. On je rekao da evropski lideri još nisu obavešteni o predlogu.

Orban, konzervativni nacionalista i jedan od retkih evropskih lidera koji imaju dobre odnose sa Putinom, rekao je da bi razgovori koje je predložio u Budimpešti trebalo da se fokusiraju na momentalni prekid vatre, jer bi mirovni pregovori potrajali duže.

„Odgovor je bio pozitivan, ali je ruski predsednik rekao da to ima uslove“, rekao je on. „Ne mogu da pregovaram da ispunim te uslove – o tome bi trebalo da se dogovore on i ukrajinski predsednik.

Orban, koji je na izborima u nedelju osvojio četvrti uzastopni mandat sa ubedljivim rezultatima, ponovo je osudio rusku invaziju na susednu Ukrajinu. Ali on se do sada uzdržavao od bilo kakvih kritika samog Putina.

„Ovo je rat koji su Rusi započeli, oni su napali Ukrajinu i to je agresija, to je zajednički stav Evropske unije i Mađarska deli taj stav“, rekao je on.

Međutim, Orban, pod kojim je Mađarska gajila bliske poslovne veze sa Putinovom Rusijom, usprotivio se bilo kakvim sankcijama EU na rusku naftu i gas ili isporuke zapadnog oružja Ukrajini preko mađarske teritorije.

Orban je takođe rekao da je Mađarska spremna da plati rublje za ruski gas, razbijajući redove sa Evropskom unijom koja je tražila jedinstven front u suprotstavljanju zahtevu Moskve za plaćanje u toj valuti.

Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom vojnom operacijom“ osmišljenom da demilitarizuje i „denacifikuje“ zemlju. Taj stav odbacuju Ukrajina, parlamentarna demokratija i Zapad kao izgovor za ničim izazvanu invaziju.

Poljska, dugogodišnji saveznik Mađarske u njenim sukobima sa EU zbog, kako kritičari kažu, sistemske erozije demokratskih prava, kritikovala je Budimpeštu zbog njenog opreznog pozicioniranja po pitanju rata u Ukrajini. Češka je uradila isto.

Orban je rekao da je njegov cilj jačanje saveza sa Poljskom. Dve zemlje su se godinama međusobno podržavale u bitkama sa Briselom oko vladavine prava i pristupa fondovima EU.

„Najvažnije je da se naš savez sa Poljskom mora učvrstiti jer ne možemo ostati sami u ovoj oluji“, rekao je Orban, opisujući veze sa Poljskom kao „zajedničku odbrambenu alijansu“.

Izvršna vlast Evropske unije pokrenula je u utorak novi disciplinski postupak protiv Mađarske u koraku koji bi mogao da dovede do zamrzavanja finansiranja Budimpešte zbog podrivanja liberalnih demokratskih prava.

Orban je takođe rekao da je proširenje nuklearne elektrane Paks, koju je Mađarska dala ruskoj državnoj firmi Rostatom u sporazumu iz 2014. potpisanom bez javnog tendera, na pravom putu. Projekat je ozbiljno odložen.