Orban pobeđuje na izborima u Mađarskoj sa značajnom razlikom

Orban pobeđuje na izborima u Mađarskoj sa značajnom razlikom

Aktuelni premijer Mađarske Viktor Orban ostaće na čelu vlade peti mandat (četvrti po redu).

O tome, navodi Evropska istina, svedoče i preliminarni rezultati prebrojavanja glasova, koji Orbanovoj stranci Fides daje značajnu prednost u parlamentu.

Ujedinjena opozicija dobija znatno manje nego što su ankete predviđale, i trpi porazan poraz u većinskim izbornim jedinicama. Postoji i značajna verovatnoća da Orbanova stranka, zajedno sa satelitima, kontroliše ustavnu većinu, 2/3 glasova.

U Mađarskoj postoji mešoviti sistem: više od polovine poslanika (106 od 199) bira se po većinskom sistemu, ostatak po partijskim listama. U obe grupe prednjače Orbanovi saradnici

Tako, nakon prebrojanih više od 70 odsto glasova, Orbanov blok Fides-KDNP dobija 54,85 ​​odsto. Ujedinjena opozicija ima 33,36 odsto, a druga opoziciona partija Mi Hazank 6,44 odsto.

Očekuje se da će Fides-KDNP pobediti u 87 od 106 većinskih izbornih jedinica, i na kraju osvojiti 134 mandata. Za kontrolu većine dovoljno je 100 mandata, ustavna većina je 133 mandata.

Viktor Orban je već najavio „veliku pobedu” svoje stranke

Izbore u Mađarskoj pratio je niz skandala. Više u člancima Kao Rusija, samo u Mađarskoj: Viktor Orban ubrzano pretvara državu članicu EU u autokratiju, kao i Kako su izbori Orbana konačno pretvorili u saveznika Rusije.