Nemačke snage bezbednosti lojalne ustavu

Nemačke snage bezbednosti lojalne ustavu

BERLIN – Nemačka je uverena u lojalnost svojih bezbednosnih snaga, saopštilo je u petak ministarstvo unutrašnjih poslova, odgovarajući na tvrdnje da je ekstremno desničarska grupa sa sumnjom da planira da svrgne državu pokušala da regrutuje vojnike i policiju oficiri, preneo je Rojters.

„Čvrsto smo na stanovištu da zaposleni u bezbednosnim agencijama čvrsto stoje iza ustava“, rekao je portparol ministarstva novinarima u Berlinu.

Ona je dodala da je nemačka federalna kancelarija kriminalističke policije stavila veliki naglasak na usađivanje demokratskih vrednosti u svoje službenike i da je ovaj cilj takođe imao snažnu ulogu u obuci u policijskim agencijama koje nadgleda ministarstvo.

Racije u sredu dovele su do hapšenja 25 osumnjičenih za koje se tvrdi da su bili članovi ili pristalice grupe, za koju tužioci kažu da je planirala nasilni udar da bi princa postavila na čelo nove nemačke države.

Nemačke vlasti su u četvrtak naložile da 23 osumnjičena budu zadržana na saslušanju.

Generalni tužilac je rekao da je grupa pokušala da regrutuje nove članove sa fokusom na vojne i policijske službenike. Među uhapšenima je i jedan aktivni vojnik, kao i nekoliko bivših pripadnika vojske i policije.

Tužioci su takođe rekli da su neki članovi grupe planirali oružani napad na parlament Bundestaga u Berlinu. Nemački poslanici su od tada pozvali na reviziju bezbednosnih aranžmana u Bundestagu.

Poslanik Zelenih Konstantin fon Noc, predsednik parlamentarnog odbora koji nadgleda obaveštajne službe, rekao je da bezbednosni aranžmani Bundestaga nisu napravljeni da bi „neprijatelji ustava“ bili izabrani u parlament.

„Moramo da povećamo koncept zaštite Bundestaga bez sabotiranja svakodnevnog života demokratskog poslanika“, rekao je on za Redaktionsnetzverk Deutschland.

AfD je osudio napore ekstremno desničarske grupe i izrazio uverenje u sposobnost vlasti da brzo i potpuno razjasni situaciju.

Socijaldemokratski poslanik Sebastijan Hartman rekao je medijskoj grupi Funke: „Bundestag takođe treba da preispita svoj bezbednosni koncept. Lično se osećam sigurno, ali moje poverenje nije bezgranično“.

Istražitelji su rekli da je grupa, od kojih su mnogi bili članovi pokreta Reichsbuerger (Građani Rajha), planirala da postavi aristokratu Hajnriha KSIII Princa Rojsa za vođu nove države i pronašla dokaze da su neki članovi planirali da upadnu u nemački parlament i zauzmu zakonodavci.

Članovi Rajhsburgera ne priznaju modernu Nemačku kao legitimnu državu. Neki od njih su posvećeni nemačkom carstvu pod monarhijom, dok su neki pristalice nacističkih ideja, a drugi veruju da je Nemačka pod vojnom okupacijom.

„Za Bundestag ćemo pažljivo ispitati koje mere bezbednosti treba da prilagodimo“, rekla je Katrin Gering-Ekart, potpredsednica Bundestaga, za medijsku grupu Funke.