Nemačka upozorava na sankcionisanje „esencijalne“ ruske nafte i gasa

Nemačka upozorava na sankcionisanje „esencijalne“ ruske nafte i gasa

Kancelar Olaf Šolc kaže da je odbijanje zabrane uvoza ruske energije „svesna odluka“.

Uprkos kažnjavanju ekonomskih sankcija Rusiji, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u ponedeljak da Evropa treba da nastavi da uvozi rusku naftu i gas, za koje je rekao da su „od suštinske važnosti“ za energetsku bezbednost kontinenta.

„U ovom trenutku, snabdevanje Evrope energijom za proizvodnju toplote, mobilnost, snabdevanje električnom energijom i industriju ne može se obezbediti na bilo koji drugi način“, osim uvozom iz Rusije, navodi se u zvaničnom saopštenju Šolcove kancelarije. „To je stoga od suštinskog značaja za pružanje javnih usluga i svakodnevni život naših građana.

Nemačka se oslanja na Rusiju za oko 55% svojih ukupnih snabdevanja gasom, dok EU uvozi više od polovine svih svojih energenata. Od ovog uvoza, Rusija isporučuje 41% gasa, 46% uglja i 27% nafte.

EU, stoga, nije bila voljna da sankcioniše rusku energiju kao odgovor na sukob u Ukrajini, čak i dok je udarila Moskvu neviđenim ograničenjima, zatvorila njen vazdušni prostor za ruske letove, zabranila ruske medije i isporučila oružje Ukrajini.

Za Nemačku je obezbeđivanje kontinuiranog protoka nafte i gasa još važnije. Ulaganje zemlje u energiju vetra nije uspelo da isporuči dovoljno energije da nadoknadi zatvaranje elektrana na ugalj, a poslednje tri nuklearne elektrane trebalo bi da budu zatvorene do kraja ove godine. Gasovod Severni tok 2 bio je postavljen da podmiri energetske potrebe Nemačke jeftinim prirodnim gasom iz Rusije, sve dok Berlin nije otkazao svoju sertifikaciju pre ruske vojne ofanzive na Ukrajinu.

Nemačka trenutno pokušava da smanji svoje oslanjanje na ruski gas, a ministar ekonomije Robert Habek je u subotu najavio da će izgraditi dva terminala za tečni prirodni gas (LNG) kako bi omogućila uvoz od dobavljača poput Sjedinjenih Država. U međuvremenu, Nemačka već premašuje ciljeve postavljene planom EU do 2030, koji zahteva da se 32% sve energije proizvodi iz obnovljivih izvora.

„Nemačka vlada već mesecima naporno radi sa svojim partnerima u Evropskoj uniji i šire na razvoju alternativa ruskoj energiji“, nastavio je Šolc u izjavi. „Međutim, to se ne može uraditi preko noći. Zato je naša svesna odluka da nastavimo aktivnosti privrednih subjekata u oblasti snabdevanja energijom sa Rusijom.