Putin: Nemačka trpi „nepovratnu“ štetu bez ruskog gasa

Putin: Nemačka trpi „nepovratnu“ štetu bez ruskog gasa

Odluka nemačke vlade da pređe sa ruskog gasa na skuplje izvore energije negativno utiče na ekonomiju zemlje, rekao je predsednik Vladimir Putin. On je dodao da su se zapadni lideri očigledno nadali da će Moskva brzo odustati ako je izbegava evropsko tržište, ali su se pogrešili.

Ekonomska sila EU godinama je imala koristi od relativno jeftine ruske energije, primajući do 40% svog uvoza gasa iz zemlje. Nakon početka vojne operacije Moskve protiv Kijeva u februaru 2022., Berlin je radikalno smanjio svoju zavisnost od ruske energije uvozom LNG-a preko evropskih suseda i jačanjem gasovodnih tokova iz Norveške i Holandije.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Nemačkoj u intervjuu ruskim medijima objavljenom u nedelju, Putin je rekao: „Očigledno su očekivali da ćemo se, ako ne uzmu naš gas, raspasti brže nego što se oni suočavaju sa nepovratnim procesima. Ali nepovratni procesi efektivno počinju da se dešavaju.“

Prema rečima ruskog predsednika, „industrije se sele u druge zemlje, uključujući SAD, gde su stvoreni povoljniji uslovi i gde se energija pokazala jeftinija“. On je dodao da je „apsolutno očigledno“ da politika koju je usvojila vlada kancelara Olafa Šolca „nanosi kolosalan udarac budućnosti nemačke privrede“.

Putin je napomenuo da Rusija ne ograničava izvoz gasa u Evropu – Nemačka i druge nacije sami biraju.

U međuvremenu, Rusija je uspela da preusmeri deo svog izvoza energije negde drugde, rekao je predsednik, dodajući da se situacija pokazala kao prikriveni blagoslov, pošto je Rusija bila prinuđena da se više fokusira na druge industrije umesto da se oslanja samo na prihod od gasa .

Prošle nedelje je Bild, pozivajući se na Zigfrida Rusvurma, šefa Federacije nemačke industrije (BDI), izvestio da svaki treći nemački proizvođač razmišlja o preseljenju proizvodnje u inostranstvo – dvostruko više od broja zabeleženih 2022.

Russvurm je trend sveo na opšte usporavanje privrednog rasta i visoke stope inflacije, posebno u oblasti energetike. Ovi faktori su rezultirali manjim investicijama i otežali preduzećima da sprovode dugoročno planiranje, objasnio je on.

Bloomberg Nevs je, pozivajući se na odvojene analize, zaključio da se status Nemačke kao industrijske supersile „privodi kraju“ nakon što je prekinuo uvoz ruskog gasa.

Govoreći u nemačkom parlamentu sredinom januara, vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek rekao je da je zemlja „izgubila [svoju] konkurentsku prednost“.