Moskva objašnjava raketni udar na Kijevski tržni centar

Moskva objašnjava raketni udar na Kijevski tržni centar

Ruska vojska kaže da je naručila udarac nakon što je otkrila ukrajinske raketne bacače parkirane na licu mesta.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak za koji tvrdi da prikazuje ukrajinsku raketnu artiljeriju za koju su civilne zgrade korišćene kao zaklon pre nego što je sakrivena u tržnom centru u Kijevu. Lokalitet je uništen tokom noći u raketnom udaru, koji su ukrajinske vlasti okarakterisale kao neselektivno bombardovanje civilnog cilja.

„21. marta, tokom noći, visokoprecizno dalekometno oružje korišćeno je za uništavanje baterije ukrajinske višecevne artiljerije i baze u kojoj su skladištili municiju u zagašenom tržnom centru“, rekao je novinarima general-major Igor Konašenkov.

Portparol ruske vojske je dodao da su ukrajinske trupe koristile naselje Vinogradar kao bazu za svoje operacije, pokazujući u tom smislu snimke nadzora. Video se završava nečim što izgleda kao jedna raketa koja pogađa lokaciju.

Tržni centar Retrovil, koji se nalazi između naselja Vinogradar i Podolsk na severozapadnoj strani Kijeva, pogođen je tokom noći. Ukrajinske službe za hitne slučajeve saopštile su u ponedeljak da su spasioci izvukli osam tela sa lica mesta.

Devetospratnica – najviša od nekoliko na tom mestu – teško je oštećena u eksploziji i požaru koji je usledio, koji je ugašen tek u ponedeljak oko podneva. Opšte područje je devastirano, prema slikama posledica. Prozori na stambenim zgradama udaljenim stotinama metara navodno su razbijeni udarnim talasom.

Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine saopštila je da je napad izvela Rusija uz jasno kršenje pravila ratovanja i da će biti istražen kao masovno ubistvo s predumišljajem.

Pre nego što je Moskva pokazala snimak dronova, na internetu su bile široko rasprostranjene spekulacije da je Rusija možda pokrenula napad nakon što je na ukrajinskim društvenim mrežama videla video zapise koji pokazuju lansere u Retrovilu.

Nekoliko korisnika Fejsbuka, Tvitera i TikToka objavilo je slike i video snimke raketne artiljerije kojom se upravlja u tom području, pa čak i parkirano u nečemu što je ličilo na garažu ili podvožnjak između dva parkinga.

RT nije mogao odmah da proveri da li je snimak autentičan ili je izmanipulisan. Osoba koja stoji iza jednog od Fejsbuk naloga koji je uspostavila vezu između fotografija i štrajka izvinila se što je podelila njihovu objavu i potom je izbrisala, nakon što su ih drugi optužili da su ruski propagandista koji širi lažne vesti kako bi opravdao napad.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.