Medijska zajednica, aktivisti pozivaju Rusiju da oslobodi nestalog ukrajinskog novinara

Medijska zajednica, aktivisti pozivaju Rusiju da oslobodi nestalog ukrajinskog novinara

Medijski pokret i aktivisti za ljudska prava pozivaju međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju da odmah otkrije gde se nalazi novinar Olega Baturina, koji je nestao 12. marta 2022. godine u Kahovki, u oblasti Herson, njegovo oslobađanje i striktno poštovanje međunarodnih humanitarnih i međunarodnih krivičnih zakon u Rusiji Ukrajine.

12. marta 2022. u Kahovki, u Hersonskoj oblasti, nestao je Oleg Baturin, novinar hersonskog lista Novi Den i autor istraživanja Centra za novinarska istraživanja. Prema rečima njegove supruge, oko 16.30 Oleg je otišao na sastanak sa poznanikom, ostavivši telefon i dokumente kod kuće. Planirao je da se vrati za 20 minuta, ali se još uvek nije vratio. Prema lokalnim četovima, oko 16.50, ruski vojnici, koji nisu prisutni u Kahovki, primećeni su u blizini autobuske stanice na kojoj je trebalo da se održi sastanak. Jedinice Oružanih snaga Rusije stacionirane su u susednom gradu Nova Kahovka, gde se formira okupaciona uprava. O učešću lokalnih saradnika pisao je Oleg Baturin u svojim najnovijim objavama na društvenoj mreži.

Medijski pokret smatra da otmica Olega Baturina, novinara i civila, i njegovo tajno prisilno zatvaranje na nepoznatoj lokaciji tokom međunarodnog oružanog sukoba na teritoriji koju kontrolišu ruske oružane snage, predstavljaju znake ratnog zločina.

Prema Ženevskoj konvenciji o zaštiti civilnih lica u vreme rata iz 1949. godine, uzimanje talaca lica koja ne učestvuju aktivno u neprijateljstvima, uključujući pripadnike oružanih snaga, strogo je zabranjeno i smatra se ratnim zločinom.

Kako je saopštio Centar za novinarska istraživanja, tužilaštvo u Hersonskoj oblasti otvorilo je krivičnu istragu o otmici hersonskog novinara Oleha Baturina, kvalifikujući ga po članu 438 Krivičnog zakona Ukrajine kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Medijski pokret i aktivisti za ljudska prava pozivaju međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju da odmah otkrije gde se nalazi novinar Olega Baturina, koji je nestao 12. marta 2022. godine u Kahovki, u oblasti Herson, kao i razloge i mesto njegovog pritvora. Pozivamo na pritisak na Rusiju da oslobodi Olega Baturina i da se pridržava međunarodnog humanitarnog i međunarodnog krivičnog prava u kontekstu oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Rusija je zemlja sa gotovo nultom tolerancijom prema nezavisnim medijima. Represivna politika Rusije prema novinarima je od prvih dana okupacije deo svakodnevice na okupiranim teritorijama Autonomne Republike Krim, Sevastopoljske, Donjecke i Luganske oblasti. Kako ruske trupe napreduju, sve više teritorije u Ukrajini suočava se sa despotizmom, samovoljom i nekažnjivosti, od čega pate mnoge kategorije ljudi, uključujući i novinare.

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. Institut za masovne medije je izbrojao više od 50 ratnih zločina koje je ruska vojska počinila nad novinarima i medijima. To uključuje ubistva i granatiranje ukrajinskih i stranih novinara, obustavu emitovanja i zaplenu imovine TV i radio kompanija i druge medijske aktivnosti.