Lideri Grčke i Turske sastaće se na marginama samita NATO-a u Viljnusu

Lideri Grčke i Turske sastaće se na marginama samita NATO-a u Viljnusu

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je ponovo formirao vladu nakon izborne pobede svoje stranke u nedelju, dogovorio se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o bilateralnom sastanku u julu, navodi se u saopštenju kabineta grčkog premijera, prenosi „Evropska istina“.

Napominje se da su Micotakis i Erdogan na inicijativu potonjeg obavili telefonski razgovor, tokom kojeg je turski lider čestitao grčkom premijeru preuzimanje dužnosti.

„Premijer i predsednik Turske dogovorili su se da se sastanu na samitu NATO-a, koji će biti održan u Viljnusu, u Litvaniji, 11. i 12. jula“, navodi se u poruci.

Ranije u ponedeljak, Kirijakos Micotakis je zvanično bio na čelu nove vlade nakon ubedljive pobede njegove stranke na parlamentarnim izborima održanim ovog vikenda.

Turska i Grčka, iako su zajedno u NATO-u, već dugi niz godina su u sukobu oko niza pitanja, uključujući teritorijalne pretenzije na Egejsko more i vazdušni prostor iznad njega.

Podrška koju je Grčka pokazala nakon razornih zemljotresa u Turskoj ranije ove godine pomogla je u deeskalaciji spora.

Između ostalog, Ankara i Atina su nastavili sastanke na visokom nivou, uključujući razgovore sa visokim diplomatama o inicijativi takozvane Pozitivne agende za jačanje trgovine i druge saradnje.