Lavrov: SAD su prepustile studije opasnih infekcija drugim zemljama

Lavrov: SAD su prepustile studije opasnih infekcija drugim zemljama

Laboratorije koje finansira Pentagon u zemljama koje se graniče sa Rusijom i Kinom moraju biti otvorene za inspekcije, rekao je ruski ministar.

Rusija sumnja da bi laboratorije za bioistraživanje koje finansira Pentagon u stranim zemljama, uključujući one u Ukrajini, mogle predstavljati pretnju zbog tajnosti oko njihovog rada, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za RT. Vašington očigledno nije želeo da rizikuje da izloži svoj narod patogenoj pretnji, sugerisao je on.

„Amerikanci su pre nekoliko godina odlučili da je previše opasno raditi [takva istraživanja] na sopstvenom tlu. Dakle, sve te preteće i opasne aktivnosti su prebacili u druge zemlje“, tvrdi Lavrov.

„Sve više koncentrišu svoja istraživanja i eksperimente oko granica Ruske Federacije i Kine“, primetio je on.

Lavrov je mislio na biolaboratorije koje finansira Pentagonova Agencija za smanjenje pretnji odbrane, čije je postojanje istaknuto tokom ruskog napada na Ukrajinu. Ruska vojska tvrdi da je otkrila dokaze da je rad u ukrajinskim laboratorijama koje finansira Ministarstvo odbrane SAD imao vojnu primenu.

Vašington je demantovao te tvrdnje, koje su ponovile prethodne sumnje Rusije o istraživanju sprovedenom na stranoj teritoriji u zamenu za američke grantove. Američka vlada je saopštila da laboratorije postoje za proučavanje novih infekcija širom sveta i da služe kao sistem ranog upozoravanja na epidemiju.

Podsekretarka američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland prošle nedelje je svedočila pod zakletvom da u Ukrajini postoje „biološki istraživački objekti“ i da SAD pomažu Kijevu u uništavanju istraživačkog materijala kako ne bi dospeo u ruke Rusije.

Lavrov je u intervjuu za RT rekao da je, prema njegovoj proceni, više od 300 biolaboratorija širom sveta uključeno u istraživanja za Pentagon. Takvi objekti bi trebalo da budu podvrgnuti međunarodnom nadzoru u pogledu usklađenosti sa Konvencijom o biološkom oružju, koja zabranjuje svaki rad u vezi sa ratovanjem sa klicama. Ne postoji mehanizam za verifikaciju sporazuma – propust koji Moskva želi da otkloni, rekao je Lavrov.

Savet bezbednosti UN će se sastati kasnije u petak na zahtev Rusije kako bi razgovarali o pravno obavezujućem protokolu uz konvenciju, „koji bi zahtevao obavezne mere transparentnosti od strane svake države učesnice“, rekao je ministar. SAD su blokirale pokušaje implementacije takvog protokola tokom 1990-ih pre nego što su ga blokirale 2001. godine, pa će „Amerikanci… biti protiv toga“, predvideo je Lavrov, označivši opstrukciju „neodbranjivom“.

Peking je ranije podržao pozive za veću transparentnost američkog bioistraživanja, tvrdeći da Vašington ne bi imao šta da krije da je sav posao koji se obavlja u stranim laboratorijama bio tako benigan kako se tvrdi.