Kremlj pojašnjava strategiju ruskih snaga u Ukrajini

Kremlj pojašnjava strategiju ruskih snaga u Ukrajini

Ruska vojska „ne isključuje“ uzimanje opkoljenih ukrajinskih gradova pod svoju „punu kontrolu“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na početku vojnog napada na Ukrajinu naredio je oružanim snagama da se uzdrže od momentalnog napada na gradove zemlje, uključujući Kijev, kako bi sprečili teške gubitke među civilnim stanovništvom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak, Peskov je rekao da planiranje „vojne operacije“ u Ukrajini podrazumeva uzimanje u obzir strategije „naoružanih nacionalističkih formacija“ koje navodno raspoređuju oružje u gusto naseljenim stambenim područjima.

On je očigledno odbacio optužbe ukrajinskih vlasti o neselektivnom granatiranju gradova, ističući da ruska vojska „radi sa savremenim visoko preciznim oružjem, pogađajući samo vojne objekte i objekte informacione infrastrukture“.

„Predsednik Rusije je na početku operacije zaista dao instrukcije Ministarstvu odbrane da se uzdrži od neposrednog napada na velika naselja, uključujući i Kijev, pošto naoružane nacionalističke formacije opremaju vatrene tačke, razmeštajući tešku vojnu opremu upravo u stambenim naseljima; a borbe u gusto naseljenim područjima bi neizbežno dovele do velikih gubitaka među civilima“, rekao je Peskov.

Putinov sekretar za štampu otkrio je da rusko Ministarstvo odbrane „ne isključuje“ mogućnost da ona velika naselja koja su sada skoro opkoljena stavi „pod svoju punu kontrolu“ kako bi se osigurala maksimalna bezbednost civilnog stanovništva.

On je demantovao izveštaje zapadnih medija, koje je takođe demantovao Peking, da je Moskva navodno tražila vojnu pomoć od Kine, rekavši da Rusija „ima potencijal da izvede operaciju u Ukrajini“, da se operacija odvija „prema planu“ i da će završeno „na vreme i u potpunosti“. Kada tačno operacija treba da se završi, Peskov nije rekao, uz objašnjenje da se takve informacije „ne otkrivaju“.

Komentarišući izveštaje da se šef Čečenije Ramzan Kadirov, čije su pretnje ukrajinskoj vojsci uveliko objavljivane, sada u ratnoj zoni u Ukrajini, Peskov je rekao da u Kremlju „nema takvih informacija“. On je takođe savetovao novinare da pitanja o tome gde se Kadirov nalazi u kancelariji čečenskog lidera.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije.

Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su dizajnirani da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države. Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.