Američka kongresmenka predlaže oslobađanje crnaca od poreza

Američka kongresmenka predlaže oslobađanje crnaca od poreza

Predstavnica brucoša demokrata iz Teksasa u američkom Kongresu, Džasmin Kroket, predložila je oslobađanje crnih Amerikanaca od plaćanja poreza.

Njen predlog se odnosi na kontroverznu ideju reparacija za koje neki akademici i političari kažu da se duguju Afroamerikancima čiji su preci trpeli ropstvo i koji se i dalje suočavaju sa zaostavštinom u nepovoljnom položaju.

U intervjuu za The Black Laviers Podcast prošle nedelje, Kroket je tvrdio da su reparacije u nekom obliku neophodne.

„Toliko crnaca, ne samo da dugujete za rad koji je ukraden i ubijen, i sve ostalo, već je činjenica da smo na kraju tako daleko“, rekla je predstavnica svom domaćinu.

Prisetila se da je slavna ličnost govorila o oslobađanju crnaca od poreza i pomislila: „Ne znam da li je to… nužno loša ideja.

„Jedna od stvari koje predlažu je da crnci ne moraju da plaćaju porez određeno vreme jer… to vraća novac u vaš džep“, objasnio je Kroket.

Prema rečima predstavnika, ideja „možda nekima i nije toliko neprijatna“, misleći na američke poreske obveznike koji bi platili ostatak koji treba da se nadoknadi kada se takvo izuzeće produži, kao „zapravo davanje dolara“.

Predstavnik Teksasa je, međutim, u intervjuu takođe omeo ideju o oslobađanju od poreza. Ona je sugerisala da je jedan od najvećih problema sa predlogom to što neki crnci već ne plaćaju poreze i stoga ne bi imali pravo na reparacije.

Kroket je pozvao na doslednost između savezne i državne vlade u vezi sa reparacijama, bez obzira na sveukupni plan, jer ako ga nema, „svi će otrčati u bilo koju državu i reći: ‘Ej, treba mi moj’.

Ova 43-godišnja predstavnica nedavno je pobedila na predizborima Demokratske stranke u svom okrugu u Dalasu, obezbedivši 91,5 odsto glasova, izvestio je Njujork tajms.