Bivši predsednik Perua suočava se sa krivičnim prijavama

Bivši predsednik Perua suočava se sa krivičnim prijavama

LIMA – Bivši predsednik Perua Pedro Kastiljo suočio se u četvrtak sa prvim sudskim saslušanjem zbog njegovog hapšenja pod optužbom za pobunu i zaveru, pošto je njegova naslednica dala svoje prve izjave iz predsedničke palate, prenosi Rojters.

Kastiljov brz pad sa vlasti u sredu usledio je nakon što su poslanici velikom većinom glasali za smenu lidera nakon njegovog neuspelog pokušaja da vlada dekretom i raspusti Kongres kako bi izbegao treće glasanje o opozivu.

Andska zemlja je pretrpela intenzivne napade političke nestabilnosti poslednjih godina, sa pet predsednika u samo poslednjih pet godina, svi koji nisu mogli da dovrše svoje izabrane mandate.

Kastiljo, bivši učitelj i sindikalni aktivista koji je odneo tesnu pobedu 2021. uz podršku siromašnih seoskih i autohtonih glasača, uhapšen je u sredu pod krivičnim optužbama za „pobunu i zaveru“, prema tužiocima. Istovremeno se suočio sa odvojenim optužbama za korupciju.

Neki Peruanci su protestovali zbog njegovog hapšenja, vičući svoju podršku Kastilju u četvrtak. ‘Borba je počela! Free Castillo!’ rekao je jedan plakat koji je držao demonstrant u Limi. Drugi, mali protesti doveli su do sukoba dok je policija ispalila suzavac.

Kastilju je određen pritvor od sedam dana dok traje istraga o optužbama da je on orkestrirao pobunu.

Kastiljov advokat Viktor Perez odbacio je optužbu, tvrdeći da takav čin podrazumeva upotrebu oružja i nasilja, za koje je rekao da se nikada nije dogodilo. On je pritvaranje svog klijenta nazvao „nezakonitim“ i „proizvoljnim“.

Ustavni sud je u četvrtak odvojeno odbacio Kastiljevu tvrdnju o proizvoljnom pritvoru, zaključivši da je policija ispravno postupila prilikom njegovog hapšenja.

Bivši predsednik je saslušanju prisustvovao putem telekonferencije iz zatvorskog centra u Limi gde se nalazi u pritvoru. Upitan je da li želi da se obrati sudu, ali je odbio.

On je zatražio azil u Meksiku, a meksičke i peruanske vlasti se konsultuju oko tog zahteva, rekao je u četvrtak ministar spoljnih poslova Meksika. Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador nagovestio je da bi bio spreman da da azil Kastilju, njegovom kolegi levičaru.

Sedamnaestomesečni mandat 53-godišnjeg Kastilja obeležen je neviđenom smenom među njegovim ministrima, kao i višestrukim korupcionaškim skandalima koje je odbacio kao politički motivisane napore desničarskih članova Kongresa koji kontroliše opozicija, koji je nameravao da potkopa njegov vlada.

Dina Boluarte, Kastiljeva potpredsednica, položila je u sredu zakletvu kao nova predsednica te južnoameričke zemlje, čime je postala šesta predsednica u poslednjih pet godina i prva žena na čelu nacije od oko 33 miliona stanovnika.

Boluarte, 60, do sada je malo rekla, ali se očekuje da će u narednih nekoliko dana početi da imenuje novi kabinet, uz velika očekivanja da će se odlučiti za vladu jedinstva.

Drugi najveći svetski proizvođač bakra, Peru, nosi titulu najbrže rastuće privrede Latinske Amerike u protekloj deceniji uprkos političkim previranjima, ali sada postoje znaci da se privredni rast usporava.

U kratkim komentarima u četvrtak ujutru novinarima u predsedničkoj palati, Boluarte je nagovestila da bi raspisivanje prevremenih izbora moglo da bude „demokratski respektabilno“, ali je rekla da prvo želi da održi dalje razgovore, bez dodavanja detalja.

Novi izbori bi mogli pomoći Boluarteu da smiri džepove javnog gneva zbog smenjivanja i sadašnjeg pritvora demokratski izabranog Kastilja.

„Boluarte nije naš predsednik! Neka je narod izabere, onda ću je priznati“, rekla je Sonja Kastaneda na uličnom protestu u prestonici.

Novi predsednik je takođe izrazio nadu da se regionalni samit Pacifičke alijanse koji je prvobitno planiran da se održi u Limi sledeće nedelje sa Kolumbijom, Čileom i Meksikom još uvek može spasiti.

„Odnosi sa zemljama regiona moraju da se nastave“, rekla je ona, posebno ističući nadu da će se pojaviti Lopez Obrador.

„Čekaćemo ga ovde raširenih ruku“, rekla je ona.

Boluarte predsednica Perua