Hrvatska želi da blokira pridruživanje Švedske i Finske

Hrvatska želi da blokira pridruživanje Švedske i Finske

Nakon poteza Turske, hrvatski predsednik takođe traži bolji dogovor sa blokom ako Zagreb glasa da pozove nordijske države.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović planira da naloži ambasadoru Mariju Nobilu, stalnom predstavniku zemlje pri NATO-u, da blokira pristupanje Finske i Švedske višedecenijskom vojnom savezu, rekao je on u sredu.

Odbijanje pristanka skrenulo bi pažnju međunarodne zajednice na probleme sa kojima se suočavaju etnički Hrvati u susjednoj Bosni i Hercegovini, rekao je Milanović novinarima. Prema sadašnjim izbornim zakonima, hrvatski predstavnici imaju tendenciju da budu birani glasovima bosanskih Muslimana, takođe poznatih kao Bošnjaci. Zagreb se zalaže da se ovo revidira.

„Rekao sam i ranije, Hrvati u Bosni su mi važniji od cele rusko-finske granice“, rekao je Milanović.

Stokholm i Helsinki su formalno prekinuli svoju istoriju neutralnosti 15. maja i podneli zahtev za članstvo u NATO. Međutim, za prijem novih zemalja u blok potrebna je jednoglasna saglasnost svih članica.

Turska je „pokazivala kako da se bori za nacionalne interese“, rekao je Milanović, ukazujući na protivljenje Ankare bilo kakvom sporazumu o prijemu Švedske i Finske u NATO dok ne osude „teroriste i njihove saučesnike“ povezane sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i Revolucionarom Narodnooslobodilački front (DHKP/C), između ostalih ustupaka.

„Turska sigurno neće popustiti pre nego što dobije ono što želi“, rekao je hrvatski predsednik.

Posljednji Milanovićevi komentari dodatno su opteretili njegov ionako teški odnos sa vladom premijera Andreja Plenkovića, kojeg je optužio da se nije zalagao za hrvatske interese, javio je lokalni list N1.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić-Radman rekao je u sredu državnom radiju da je Nobilu već rečeno da „odobri prijavu Finske i Švedske za članstvo“ i „da će dobiti punomoćje za potpisivanje protokola koji će uslediti u narednih nekoliko dana“.

Hrvatski parlament je „apsolutno siguran“ da će ratifikovati sporazum, dodala je Grlić-Radman.