Grčka konzervativna vlada preživela predlog za izglasavanje nepoverenja zbog smrtonosne železničke katastrofe

Grčka konzervativna vlada preživela predlog za izglasavanje nepoverenja zbog smrtonosne železničke katastrofe

Grčka vlada desnog centra preživjela je u četvrtak kasno glasanje o nepovjerenju koje su iznijele opozicione stranke zbog rješavanja najsmrtonosnije željezničke katastrofe u zemlji prije godinu dana.

Četiri levičarske opozicione stranke optužile su vladu da ometa istragu o železničkoj nesreći u kojoj je poginulo 57 ljudi, od kojih su mnogi studenti koji su se vraćali sa prolećnog raspusta.

Parlament je glasao 159-141 protiv predloga nakon oštre trodnevne debate. Vlada je takođe odbacila pozive opozicije na održavanje vanrednih izbora.

Nesreća 28. februara 2023. dogodila se kada je putnički voz udario u nadolazeći teretni voz koji je greškom bio postavljen na isti kolosek.

Konzervativni premijer Kirijakos Micotakis obećao je da će poštovati rezultate tekuće sudske istrage o nesreći i negirao bilo kakvu nepravdu.

„Nije bilo zataškavanja“, rekao je poslanicima uoči glasanja. „Šta je tačno sva ova debata (u parlamentu) doprinela istrazi?“

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina javnosti veruje da vlada nije pošteno odgovorila na svoje odgovornosti u vezi sa nesrećom.

Uprkos porazu, zahtev za izglasavanje nepoverenja bio je rezultat retke saradnje između grčkih partija levog centra i levice uoči izbora za Evropski parlament u junu.