Francuski Senat pozvao na povećanje vojne pomoći Ukrajini

Francuski Senat pozvao na povećanje vojne pomoći Ukrajini

Gornji dom francuskog parlamenta – Senat – usvojio je u utorak rezoluciju kojom se francuska vlada poziva da poveća podršku Ukrajini i pojača sankcije Rusiji kao državi agresoru i njenim saučesnicima, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na tekst dokumenta.

Među ključnim odredbama dokumenta je poziv francuskoj vladi zajedno sa evropskim partnerima da „nastavi i, posebno, poveća isporuku oružja Ukrajini u oblastima koje su ukrajinske vlasti identifikovale kao najneophodnije, ako je potrebno povećanjem iznos sredstava opredeljenih Evropskom fondu za mir“.

Francuski senatori predlažu i da se pojačaju sankcije Ruskoj Federaciji, privatnoj vojnoj kompaniji „Vagner” i „Kadirivci”, kao i Belorusiji i Iranu, koje pomažu Moskvi u ratu, i da se ojača mehanizam kažnjavanja za izbegavanje restriktivnih Mere.

Rezolucija sadrži poziv na jačanje humanitarne pomoći Ukrajini, promovisanje njenog oporavka, kao i očuvanje jedinstva svih država članica EU u njihovom odgovoru na agresivni rat Rusije protiv Ukrajine.

Dokument su podržala 324 francuska senatora, četiri su bila uzdržana, a protiv je glasalo 16 predstavnika komunista, upozoravajući na „militantnu eskalaciju” tokom debate i nailazeći na kritike centrista – autora rezolucije.

Kako je u Senatu podsetio ministar spoljne trgovine Francuske Olivije Beht, Francuska će Ukrajini, pored već isporučenih 18, isporučiti 12 topova Cezar, kao i rakete za protivvazdušne baterije tipa Krotale.

Francuska će na svojoj teritoriji do leta 2023. obučavati 2.000 ukrajinskih vojnika, a još 150 francuskih vojnika odlazi u Poljsku krajem februara da pomognu u obuci do 600 ukrajinskih vojnika mesečno.