Francuski predsednik je sa Putinom izrazio „ekstremnu zabrinutost“ zbog Mariupolja

Francuski predsednik je sa Putinom izrazio „ekstremnu zabrinutost“ zbog Mariupolja

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u petak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je veoma zabrinut zbog situacije u Mariupolju, ukrajinskom gradu koji je poslednjih dana pogođen stalnim granatiranjem, saopštila je Jelisejska palata.

Prema saopštenju Jelisejskog doma, Makron je „delio svoju ekstremnu zabrinutost sa predsednikom Putinom u vezi sa situacijom u Mariupolju i još jednom zatražio hitan prekid vatre“.

„Predsednik [Makron] je od njega zatražio konkretne i proverljive mere za ukidanje opsade Mariupolja, omogućavanje humanitarnog pristupa i trenutni prekid vatre“, dodaje se u saopštenju.

„[Francuski] predsednik je ponovo naveo pogoršanje situacije u Ukrajini, kontinuirane udare koji pogađaju civile i nepoštovanje humanitarnog prava, dok pregovori između ruske i ukrajinske delegacije za sada nisu doveli do napretka“, saopštio je Makronov kabinet. .

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je Putin optužio Ukrajinu za ratne zločine u razgovoru sa Makronom, Jelisej je rekao: „Kao što je to javno učinio, predsednik Putin je ponovo stavio odgovornost za sukob na Ukrajinu.

Poziv je trajao nešto više od jednog sata, navodi Jelisej.