Evropski parlament počeo pripreme za moguću posetu Zelenskog

Evropski parlament počeo pripreme za moguću posetu Zelenskog

Evropski parlament je u ponedeljak počeo pripreme za moguću posetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, što nije zvanično potvrđeno, prenosi AP.

Sagovornici agencije su objasnili da planovi imaju za cilj samo pripremu Evropskog parlamenta za prijem Zelenskog, ako mu bezbednosna situacija dozvoli da učestvuje na sastanku tela u četvrtak.

„Kada stigne, bićemo spremni“, rekao je jedan od izvora, ističući da se iz bezbednosnih razloga bilo kakva odluka može doneti samo u poslednjem trenutku.

U četvrtak će se 27 lidera EU okupiti u Briselu na samitu na kojem su planirane teme za razgovor Ukrajina, migracije i reakcija bloka na zakon o smanjenju inflacije u SAD. Lično učešće predsednika Ukrajine na samitu omogućilo bi mu da se sastane sa liderima svih članica EU.

Ranije u ponedeljak, Fajnenšel tajms je izvestio o planovima EU da Volodimir Zelenski učestvuje na samitu lidera država članica ove nedelje. Izvori publikacije su naglasili da bi bezbednosni problemi mogli da poremete posetu ukrajinskog predsednika.

Prošle nedelje, Zelenski je dozvolio moguću ličnu posetu Briselu kako bi izrazio zahvalnost na podršci Ukrajine, ako postoji šansa za nabavku dalekometnog oružja i ako bezbednosna situacija dozvoli posetu.