Evropska komisija pripremila 9. paket sankcija protiv Rusije

Evropska komisija pripremila 9. paket sankcija protiv Rusije

Evropska komisija pripremila je novi paket sankcija Rusiji, koji može biti odobren u roku od nedelju dana, piše „Evropska istina”.

„Evropska komisija je danas obavestila zemlje članice EU o 9. paketu sankcija Rusiji. Zanimljivo je da Belorusija (ponovo) nije potpala pod sankcije“, napisao je Rikard Jozviak na Tviteru.

„Oko 180 imena na listi, namenjenih bankama, medijima i tehnologiji, moglo bi da bude dogovoreno na sastanku ministara spoljnih poslova EU 12. decembra“, dodao je on.

Neke zemlje članice EU ranije su izrazile negodovanje što Evropska komisija odlaže dalje predloge za sankcije Rusiji – najnoviji paket sankcija usvojen je pre dva meseca.

Poljska i baltičke države, koje su pre nekoliko nedelja poslale svoj nacrt ograničenja Komisiji, pozvale su na brz rad na sledećem paketu.

Među njihovim predlozima su, posebno, zabrana saradnje u oblasti nuklearne energije, u tehnološkom sektoru, zabrana izvoza svih dronova, uključujući i civilne, i smanjenje usluga. Na spisku je bila i zabrana uvoza dijamanata iz Rusije i prodaje nekretnina Rusima.