Lukašenko: Evropi je potrebna Rusija da bi preživela

Lukašenko: Evropi je potrebna Rusija da bi preživela

Svet je trenutno svedok „uništavanja Evrope“, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nacionalnom parlamentu u godišnjem obraćanju u petak. Kontinent gubi nezavisnost jer se zapadne nacije pretvaraju u satelite SAD, smatra beloruski lider. Samo ujedinjenje sa Moskvom može to da zaustavi, rekao je on.

„Politika Evropske unije, spoljna i unutrašnja, postala je potpuno podređena interesima SAD“, rekao je Lukašenko, optužujući evropske lidere da nemaju političku volju da svoje nacije učine istinski nezavisnim u međunarodnim poslovima.

Prema Lukašenku, SAD već dugo vode politiku ekonomskog suzbijanja EU. Pojava sopstvene konkurentne valute Evrope, evra, podstakla je SAD da počnu da „guše“ svoje „podanike“, naveo je on. Vašington takođe koristi tekući sukob u Ukrajini da „zaustavi“ Evropu, dodao je beloruski predsednik.

Jedini izlaz za Evropu je udruživanje snaga sa Rusijom, rekao je Lukašenko. „Evropa može da opstane samo zajedno sa nama, pre svega sa Rusijom“, rekao je poslanicima. „Ako se Rusija i Evropa ujedine, to će biti moćna sila koju niko ne može pobediti.

Izjave su date dok je Rusija predstavila svoj revidirani koncept spoljne politike. U dokumentu, koji opisuje strateške prioritete nacije, „antirusku politiku“ SAD nazivaju glavnom pretnjom međunarodnom miru. Istovremeno, Moskva je ostala pri stavu da ne smatra zapadne nacije protivnicima i da je spremna na dijalog i saradnju na osnovu uzajamnog poštovanja.

Do ovog događaja došlo je usred tekućeg vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, u kojem je EU pratila SAD u podršci Kijevu i vojnom i finansijskom pomoći, dok je Moskvi udarila sankcije bez presedana.

EU je takođe pokušala da se oslobodi uvoza ruske nafte i gasa, što je negativno uticalo na evropske nacije koje su ranije bile u velikoj meri zavisne od ruskog uvoza energenata, poput Nemačke. Iako je nemačka vlada u januaru objavila da će zemlja za dlaku izbeći recesiju ove godine, agencija za kreditni rejting Fič je ranije ovog meseca predvidela da će nemačka privreda ući u recesiju do kraja 2023.