Europarlamentarci: Srbija ne može prema EU bez sankcija Rusiji

Europarlamentarci: Srbija ne može prema EU bez sankcija Rusiji

U izvještaju se ponavlja predanost Bruxellesa članstvu Srbije, pa je se kritizira zbog ograničenih sloboda medija i napada na političke protivnike.

Srbija ne može napredovati prema članstvu u Evropskoj uniji bez da s njom postepeno uskladi svoju politiku prema trećim zemljama, uključujući Rusiju, naglasili su zastupnici Evropskog parlamenta u utorak, prenosi Hina.

Slovački demokršćanin Vladimir Bilčik na plenarnoj sjednici u Strasbourgu predstavio je svoj izvještaj o Srbiji za 2021. godinu, o kojem će zastupnici glasati u srijedu.

„Uspješni evropski put Srbije sad je važniji nego ikada“, rekao je Slovak, član Evropske pučke stranke, evropske političke grupacije kojoj pripada i SNS srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

„Srbija pripada u Evropskoj uniji, ali se mnogo toga još treba napraviti“, dodao je, naglasivši kako je ruska agresija na Ukrajinu bila „poziv na buđenje za ubrzanje evropske integracije“.

U Bilčikovom izvještaju se navodi kako će napredak Srbije prema EU direktno ovisiti o jačanju vladavine prava, normalizaciji odnosa s Kosovom i usklađivanja s evropskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što uključuje sankcije prema Rusiji. Rusija se u tom dokumentu spominje tridesetak puta, ali se i naglašava da EU ostaje u potpunosti predana evropskom putu Srbije.

Komesar Evropske komisije za upravljanje u kriznim situacijama, Slovenac Janez Lenarčič, govorio je o „postepenom usklađivanju“ srbijanske vanjske politike s Evropom, što uključuje i uvođenje restriktivnih mjera Rusiji, kao što su to učinile članice EU, ali i druge zemlje koje žele članstvo u Uniji.

Lenarčič je rekao kako je važno da Srbija smanji svoju ovisnost o ruskom plinu, u čemu joj EU pomaže, na primjer finansiranjem interkonekcije s plinovodom u Bugarskoj.

U izvještaju koji bi trebao biti usvojen sutra ponavlja se predanost Bruxellesa članstvu Srbije, pa je se kritizira zbog ograničenih sloboda medija i napada na političke protivnike.

Beogradske vlasti se, između ostalog, pozivaju da istraže kriminalnu grupu Veljka Belivuka i pravno riješe nezakonito uništenje privatne imovine u četvrti Savamala, te se kritizira zatvorenost historijskih arhiva Jugoslavije, posebno UDBA-inih

Eurozastupnici su u raspravi većinom bili složni u tvrdnji da Srbija još mora učiniti mnogo toga na putu prema članstvu, s naglaskom na jačanje demokratskih institucija i slabljenje odnosa s Rusijom.

Dijelu zastupnika zasmetao je ton izvještaja koji smatraju patronizirajućim, uz ocjenu da može dovesti do otuđenja Srbije od evropskog puta.

Bugarski zastupnik Aleksander Jordanov, također iz EPP-a, govorio je o ‘srpskom svetu’, sintagmi koju često spominje ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, usporedivši je s hegemonističkom politikom Kremlja.