EU: Stav Kine „dao političku podršku“ agresiji Rusije na Ukrajinu

EU: Stav Kine „dao političku podršku“ agresiji Rusije na Ukrajinu

Visoki poslanik Evropske unije rekao je u utorak da je „kao posledica svog principijelnog stava, Kina dala političku podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu“.

„Način na koji Kina rešava ovaj sukob imaće uticaj na ukupnu budućnost odnosa EU i Kine“, rekao je Rajnhard Butikofer, šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Kinom.

Obraćajući se novinarima uoči samita na visokom nivou između EU i Kine u petak, Butikofer je rekao: „Veo je pohaban i nikoga ne zavarava.“ On je dodao da se nada da će evropski lideri „snažno pritisnuti da Kina to shvati Evropa od njih očekuje da se uzdrže od dalje podrške Rusiji.

„Rekao bih da moramo ubedljivo da kažemo kineskoj strani da za nas ovo nije samo sporedna predstava, ovo nije samo nepotreban sukob koji će sutra biti zaboravljen“, rekao je nemački političar.

„Ovo je veoma fundamentalan sukob, jer krši principe na kojima se decenijama gradio evropski poredak bezbednosti i stabilnosti.

Na pitanje da li misli da Kina pomaže Rusiji da izbegne sankcije, rekao je: „Kineske komercijalne banke su se uzdržale od očiglednog kršenja sankcija Rusiji.

„Mislim da još nije moguće reći koliko je Kina pomogla Rusiji da prevaziđe sankcije“, zaključio je on.

Na samitu u petak, EU će predstavljati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i sastaće se virtuelno sa kineskim premijerom Li Kećijangom pre nego što će kasnije tokom dana razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Evropski savet je u saopštenju naveo da će „glavni fokus samita biti na ratu u Ukrajini, angažovanju međunarodne zajednice da podrži Ukrajinu“, kao i na „dramatičnu humanitarnu krizu koju je izazvala agresija Rusije, njenu destabilizujuću prirodu. za međunarodni poredak i njegov inherentni globalni uticaj“.

Dve strane će takođe razgovarati o ljudskim pravima, klimatskim promenama, biodiverzitetu i trgovini, navodi se u saopštenju.