EU pozvala ambasadora Belorusije zbog pritvaranja evropskog diplomate u Minsku

EU pozvala ambasadora Belorusije zbog pritvaranja evropskog diplomate u Minsku

Evropska služba za spoljne poslove pozvala je otpravnika poslova Belorusije u Briselu nakon privođenja njihove diplomate Eveline Šulc u sredu u Minsku, prenosi „Evropska istina“.

Šulcov pritvor je održan na izlazu iz zgrade suda nakon javnog čitanja presude u „slučaju desetorice”, „po kojoj je deset političkih zatvorenika osuđeno na nerazumno duge i teške kazne”, naglašava diplomatsko predstavništvo.

„Ovo nezakonito pritvaranje diplomate predstavlja ozbiljno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, koja garantuje lični integritet diplomata, i dovodi u pitanje bezbednost diplomata u Belorusiji“, saopštilo je predstavništvo EU u Belorusiji.

Dodali su da je ovo drugo takvo nezakonito pritvaranje diplomatskog osoblja EU.

„Evropska služba za spoljne poslove je već pozvala otpravnika poslova Belorusije u Briselu da objasni ovaj ozbiljan incident“, saopštila je diplomatska misija.

U sredu je u Minsku osuđena braniteljka ljudskih prava Marfa Rjabkova i još devet osoba koje su se sa njom pojavile u istom predmetu. Bili su u zatvoru od pet do 17 godina.

Nakon objavljivanja presude u „slučaju desetorica” u Minsku, snage bezbednosti su privele one koji su se nalazili u blizini zgrade suda. Među privedenima je i Evelina Šulc, otpravnik poslova EU u Minsku.

Podsetimo, na drugu godišnjicu velikih antivladinih protesta u Belorusiji, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je naglasio da će EU nastaviti da podržava beloruski narod.