Erdogan stavlja pečate na članstvo nordijske nacije u NATO-u

Erdogan stavlja pečate na članstvo nordijske nacije u NATO-u

Finska bi trebalo da postane 31. članica NATO-a nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio odluku svog parlamenta da ratifikuje ulazak te nordijske zemlje u međuvladinu vojnu alijansu koju predvode SAD.

Erdoganova odluka potvrđena je u dokumentu koji je u subotu objavljen u zvaničnom časopisu Turske Resmi Gazete, u kojem se navodi da je odobrenje odobrila kancelarija predsednika u petak. Potpisivanjem je okončan dugotrajan proces ratifikacije koji je počeo prošlog leta kada su Finska, kao i njen sused Švedska, odustali od decenije vojne neutralnosti da bi podneli zahtev za članstvo u NATO.

„Kao saveznici, mi ćemo davati i primati sigurnost“, napisala je finska premijerka Sana Marin na Tviteru ranije ove nedelje nakon glasanja u parlamentu Ankare. „Branićemo jedni druge.“

Ankara se protivila nastojanjima Helsinkija da se pridruži alijansi, prvenstveno zbog činjenice da Finska podržava kurdske „terorističke grupe” kao što je Kurdistanska radnička partija (PKK). Turska i dalje blokira ulazak Švedske u NATO iz sličnih razloga.

Erdogan je ovog meseca pohvalio, kako je rekao, „autentične i konkretne korake“ Finske za rešavanje turskih bezbednosnih zabrinutosti.

Za svako proširenje NATO saveza potrebno je jednoglasno odobrenje svih država članica. Finska će biti zvanično predstavljena kao članica NATO-a na svom sledećem samitu u Litvaniji u julu. „Radujem se podizanju zastave Finske u štabu NATO-a u narednim danima“, napisao je u petak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Tviteru.

Dokument koji je potpisao Erdogan biće prevezen u Vašington DC u narednim danima gde se nalazi originalni NATO ugovor iz 1947. godine. Kada Stejt department SAD obradi dokument, članstvo Finske postaje zvanično. Predstavnik Finske, verovatno ministar spoljnih poslova zemlje Peka Haavisto, moraće da otputuje u Vašington da potpiše dokument.

Turska još nije dala jasne naznake kada namerava da ratifikuje švedske zahteve za pridruživanje alijansi, iako je Ankara signalizirala da to neće biti pre turskih predsedničkih izbora u maju.

Stoltenberg je ove nedelje za Politiko rekao da se nada da bi Švedska mogla da postane 32. članica alijanse posle turskih izbora, ali pre godišnjeg samita NATO-a u Viljnusu 11. jula.