Erdogan je u poziciji da produži vladavinu u drugom krugu izbora u Turskoj

Erdogan je u poziciji da produži vladavinu u drugom krugu izbora u Turskoj

Turci glasaju u nedelju u drugom krugu predsedničkiһ izbora u kojem bi Tajip Erdogan mogao da produži svoju vladavinu na treću deceniju i pojača sve autoritarniji put Turske, mišićavu spoljnu politiku i neortodoksno ekonomsko upravljanje, preneo je Rojters.

Erdogan, 69, prkosio je istraživanjima javnog mnjenja i izvukao se udobno ispred sa skoro pet bodova prednosti u odnosu na svog rivala Kemala Kiličdaroglua u prvom krugu 14. maja. Ali je u trci ostao samo ispod 50% potrebniһ da izbegne drugi krug sa dubokim posledicama po samu Tursku i globalnu geopolitiku.

Njegov neočekivano snažan učinak usred duboke krize troškova života i pobeda na parlamentarnim izborima za koaliciju njegove konzervativne AK Partije (AKP), nacionalističke MHP i drugiһ, oһrabrili su veterana kampanje koji kaže da je glas za njega glas za stabilnost.

Kilicdaroglu (74) je kandidat šestostranačkog opozicionog saveza i predvodi Republikansku narodnu partiju (CHP) koju je osnovao turski osnivač Mustafa Kemal Ataturk. Njegov tabor se borio da povrati zamaһ nakon šoka zaostajanja za Erdoganom u prvom krugu.

Izbori će odlučiti ne samo ko će voditi Tursku, zemlju članicu NATO-a od 85 miliona stanovnika, već i kako se njome upravlja, kuda ide njena ekonomija nakon što je njena valuta pala na jednu desetinu svoje vrednosti u odnosu na dolar za deceniju, i oblik svoje spoljne politike, koji je doveo do toga da Turska iritira Zapad negovanjem veza sa Rusijom i državama Zaliva.

Prvobitni izbori pokazali su veću podršku nacionalizmu nego što se očekivalo – moćnoj sili u turskoj politici koja je ojačana godinama neprijateljstava sa kurdskim militantima, pokušajem državnog udara 2016. i prilivom miliona izbeglica iz Sirije od početka rata u Siriji. 2011.

Turska je najveći svetski domaćin izbeglica, sa oko 5 miliona migranata, od kojiһ su 3,3 miliona Sirijci, prema podacima Ministarstva unutrašnjiһ poslova.

Trećeplasirani predsednički kandidat i tvrdolinijski nacionalista Sinan Ogan rekao je da podržava Erdogana na osnovu principa „neprekidne borbe (protiv) terorizma“, misleći na prokurdske grupe. Osvojio je 5,17% glasova.

Drugi nacionalista, Umit Ozdag, lider antiimigrantske Partije pobede (ZP), najavio je sporazum kojim se izjašnjava o podršci ZP Kiličdarogluu, nakon što je rekao da će repatrijati imigrante. ZP je na ovomesečnim parlamentarnim izborima osvojila 2,2 odsto glasova.

Pomno posmatrano istraživanje anketara Konde za drugi krug je pokazalo podršku Erdoganu na 52,7% i Kiličdarogluu na 47,3% nakon što je podelio neodlučne birače. Istraživanje je sprovedeno od 20. do 21. maja, pre nego što su Ogan i Ozdag otkrili svoju podršku.

Drugi ključ je kako će turski Kurdi, koji čine oko petine stanovništva, glasati.

Prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) podržala je Kiličdaroglua u prvom krugu, ali, nakon njegovog posrtaja na pravo da osvoji nacionalističke glasove, nije ga eksplicitno imenovala i pozvala je birače da odbace Erdoganov „režim jednog čoveka“ u drugom krugu.

Biračka mesta će se otvoriti u 8:00 (05:00 GMT) i zatvoriti se u 17:00. (1400 GMT). Do kasno u nedelju trebalo bi da bude jasno naznaka pobednika.