Broj Bajdenovih anketa tone

Broj Bajdenovih anketa tone

Rejting odobravanja američkog predsednika Džoa Bajdena pao je na 38 odsto u anketi CNBC objavljenoj u četvrtak, sa 46 odsto u decembru. Ispitanici su loše ocenili Bajdena kako se bavi ekonomijom i sukobom u Ukrajini, a inflaciju su ocenili kao svoju brigu broj jedan.

Anketa je pokazala da je Bajden sa 38% odobravanja, a 53% neodobravanja. Samo četiri meseca ranije, CNBC je pokazao Bajdenu sa 46% odobravanja do 48% neodobravanja. O njegovom upravljanju ekonomijom, Bajden ocenjuje još niže, sa samo 35% Amerikanaca koji odobravaju njegov posao, a 60% ne odobravaju, što je pad sa 37% odnosno 56% u decembru. Kada je u pitanju ekonomija, Bajdenov rejting je konstantno pao tokom četiri uzastopne ankete CNBC-a.

Oko 48% ispitanika ocenilo je povećanje troškova života kao svoju brigu broj jedan, dok je situacija u Ukrajini na drugom mestu sa 31%, a slede imigracija (23%) i nezaposlenost (20%).

Američko ministarstvo rada saopštilo je u utorak da je njegov indeks potrošačkih cena porastao za 8,5% u martu u odnosu na 12 meseci ranije, što je najoštriji rast u odnosu na prethodnu godinu od 1981. Međutim, neke cene su porasle za više od 8,5%, a benzin je poskupeo oko 40% u godini koja se završava u martu.

Bajdenova administracija je pokušala da okrivi ruskog predsednika Vladimira Putina i vojnu operaciju u Ukrajini za rastuće cene hrane i energije, govoreći potrošačima da je „Putinovo povećanje cena“ odgovorno za njihove račune. Dok je CNBC anketa pokazala da 55% ispitanika veruje u ovu liniju, 49% umesto toga krivi Bajdena, a 69% krivi poremećaje u globalnim lancima snabdevanja.

Uprkos Bajdenovim pokušajima da odgovornost prebaci na Putina, inflacija u SAD raste otkako je Bajden potrošio više novca u prvih osam meseci na funkciji nego bivši predsednik Donald Tramp 2018. i 2019. zajedno, a cene goriva su porasle otkako je Bajden ugušio domaću energiju. proizvodnju odmah po stupanju na dužnost.

Dok je Bela kuća prvobitno predstavila sadašnji skok inflacije kao „prelazna“, Federalne rezerve su još u decembru priznale da to više nije slučaj.

Prema anketi od četvrtka, 47 odsto američke javnosti ocenilo je ekonomsku situaciju kao „lošu“, što je najveći broj u toj kategoriji od 2012. Samo 17 odsto ocenilo je kao „dobru“.

Jedan od pet Amerikanaca je opisao svoju ličnu finansijsku situaciju kao „napredak“, pri čemu je većina rekla da „ostaje na mestu“, a jedan od 10 je rekao da „pada nazad“. Sa 56% ispitanika koji su rekli da očekuju recesiju u narednoj godini, 84% je reklo da smanjuju potrošnju kako bi sastavili kraj s krajem.